Nagyvilág

Martonyi: Magyarország nem akar az EU-val pereskedni

Készek vagyunk konstruktív párbeszédet folytatni az Európai Bizottsággal a bírált kérdésekben - mondta egy orosz lapinterjúban a külügyminiszter.

A Nyezaviszimaja Gazetának adott interjúban a külügyminiszter hangsúlyozta Magyarország elkötelezettségét az Európai Unió alapvető céljai és értékei mellett. Kijelentette: “készek vagyunk teljes mértékben teljesíteni az EU-val szembeni kötelezettségeinket, szeretnénk hozzájárulni a sokkal erősebb és mélyebb európai integrációhoz”.

Azt is hangsúlyozta, hogy a magyar kormány kész konstruktív párbeszédet folytatni az Európai Bizottsággal az általa bírált három kérdésben. A hasonló viták rendezésére példaként említette a médiatörvény ügyét. A jogszabályt az Európai Bizottság alaposan megvizsgálta, és egy sor módosítást javasolt, amelyek mindegyikével egyetértett a magyar fél.

A szomszédos országokban élő magyarság helyzetéről a lap kérdésére Martonyi János kifejtette: Magyarországnak valamennyi szomszédjával jók a kapcsolatai, beleértve Szlovákiát is. Elismerte viszont, hogy Pozsonnyal egyelőre néhány kérdésben, például a magyar közösség kollektív jogainak elismerésében véleménykülönbség áll fenn. Kiemelte, hogy Magyarország egyik legaktívabb támogatója Szerbia uniós tagjelöltségének.

A szomszédságpolitikával kapcsolatosan azt mondta: “mindössze arra kérjük barátainkat Nyugaton és Keleten, hogy ismerjék el a tényt: Közép-Európában nincsenek komoly feszültségforrások. Ha viták és ellentétek keletkeznek, képesek vagyunk azokat rendezni külső beavatkozás nélkül”.

Martonyi János arról is beszélt, hogy a magyar-orosz gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok jól fejlődnek. Örömtelinek nevezte, hogy a magyar termékek exportja is növekszik Oroszországba, és nem csak az orosz energiahordozók importja Magyarországra. “Optimisták vagyunk az orosz-magyar kapcsolatok jövőjét illetően és örömmel látjuk az orosz befektetőket” – mondta a külügyminiszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik