Nagyvilág

Magyar áldozatok: törzsi szabályokat hágtak át?

Etiópia páratlan természeti kincsei vonzották a merényletben elhunyt magyarokat Afar tartományba, amely egyedülálló szakmailag egy természettudós számára. A terület szakértők szerint nem veszélyes a turistáknak, ha betartják a törzsi szabályokat.

Az Etiópia Afar tartományában található Erta Ale vulkánhoz tartott az a magyar csoport, amelyet támadás ért kedden hajnali egy óra körül. A merényletben a Szegedi Tudományegyetem két munkatársa meghalt, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológai Központjának kutatója pedig súlyos sérüléseket szenvedett.

Páratlan természeti jelenség

Etiópiában az Afar háromszög egy tektonikailag meghatározott terület, a kelet-afrikai árokrendszer eleme, ahol kinyílik a terület. A széthasadás következménye, hogy míg az ország többi része 3-4 ezer méter magas hegyekből áll, itt egy mélyföld alakult ki, amely a Vörös-tengernél is alacsonyabban fekszik – mondta lapunknak Karátson Dávid, az ELTE tanszékvezető egyetemi docense, miért annyira különleges szakmailag ez a terület. “A Danakil mélyföldön vulkánok is jelzik a hasadást, a magma a felszínre tör. Ezen a területen__a legizgalmasabb az Erta Ale vulkán, amely egy állandóan fröcsögő, fortyogó, lávataváról híres tűzhányó” – magyarázta a szakértő.

Hozzátette: a terület érdekessége az is, hogy egy félsivatag, nagyon száraz és meleg éghajlattal, amely sós síkságokat alakít ki. „Ahogy a bazalt és a só keveredik, rendkívül látványos. A Dallol területen például a sófelhalmozódás, a robbanásos kitörések és a gejzírek valóságos színorgiát teremtenek. A vulkanizmus és az éghajlat kölcsönhatása teszi páratlan hellyé” – fogalmazott Karátson Dávid. A vulkanológus szerint azért is vonzó a környék szakmailag, mert nem nagyon látogatták eddig, így kevés kutatási adat van a területről.

Szakmai elhivatottság

A vulkán Etiópia legveszélyesebb területén található, ahova a turisták csak konvojban haladva, kísérettel utazhatnak. A héttagú magyar csoport a nehézségeket, költségeket és a veszélyeket látva először úgy döntött, nem megy el a vulkánhoz, másnap reggelre öten azonban meggondolták magukat – mondta Szilassi Péter, hozzátéve: Fábián Tamás valószínűleg nem tudta elképzelni, hogy úgy térjen haza, hogy nem látja az Erta Alét.

Mezősi Gábor, az SZTE természeti földrajzi és geoinformatikai tanszékének vezetője elmondta, Fábián Tamás többek között regionális természetföldrajzot tanított. A világ tájait saját élményeit előadva, fotóit bemutatva ismertette meg a hallgatókkal. Az áldozatokat a természet szeretete tette barátokká, korábban több közös túrán részt vettek.

Etiópia maga nem veszélyes

Az m1-en és a Spektrum televízióban is szereplő On the spot című dokumentumsorozat két készítője, Cseke Eszter és S. Takács András tavaly év végén Dél-Etiópiában, két éve pedig az eritreai határnál, egy eritreai menekülttáborban is forgattak, többek között az Afar törzzsel is. „Két éve az afaroknál már megszoktuk, hogy minden második férfinél van egy Kalasnyikov, de veszélyben sosem éreztük magunkat, az eritreai határnál a legkevésbé. Ami pedig a mostani törzsi forgatásainkat illeti, természetesen voltak fegyveres őrök, akik vigyáztak ránk, és főleg a cuccainkra: miután beilleszkedtünk a törzshöz, már csak a felszerelésünket őrizték” – mondta a Hír24-nek a két riporter. Hozzátették: „Volt velünk egy fantasztikus etióp fixer, aki pontosan ismerte az országot és a helyi viszonyokat, több halálos áldozattal végződő támadást is túlélt. De nem szabad összehasonlítani egy turistacsoportot, illetve a mi egy szál terepjáróval közlekedő, a helyiekkel együtt élő ministábunkat. Egy nagy turistacsoport sokkal vonzóbb célpont lehet a rablóknak.”

A két magyar riporter szerint Etiópia Afrikán belül az egyik legbiztonságosabb ország. „Mauritániában vagy akár Dél-Afrikában sokkal nagyobb veszélyben éreztük magunkat, előbbiben az al-Kaida jelenléte miatt sehova sem mehettünk egyedül, ott tényleg gyakoriak az emberrablások és a támadások”.  Cseke Eszter és S. Takács András szerint a fegyveres csoportok célja, hogy pénzt szerezzenek, és destabilizálják az országot, mert a káosz minden szempontból nekik kedvez. „Ugyanakkor ha emlékszünk az eritreai éhínség képeire, akkor el tudjuk képzelni, hogy mi helyett kínál alternatívát egy fegyveres csoport egy átlag eritreai fiatalember számára, és hogy mennyit ér egy emberélet” – fogalmazott a két riporter.

Meg kell állapodni a helyiekkel

Az Agra Kulturális Utazási Társaság szakértője is megerősítette, hogy Etiópia látogatható a turisták számára és Afar tartomány sem veszélyes, ha betartják a helyi szabályokat. Sárközy Miklós egyetemi docens 2005-ben vezetett csoportot a területre. Mint a Hír24-nek elmondta, a terület azért speciális, mert szakadár népcsoport él a területen, hiszen a mintegy másfélmilliós Afar törzs sem Etiópiát, sem Eritreát nem ismeri el maga felett, egyfajta autonómiára törekszik. Ezzel párhuzamosan viszont Etiópia és Eritrea között is van egy konfliktus.

„Az Afar törzsi, klánszerű társadalmi struktúra, ahol a rablás vagy a vérbosszú teljesen bevett. A vidék ráadásul nem termékeny, egyedül sókereskedelem folyik, néhol egy-egy marhapásztor feltűnik” – fogalmazott Sárközy Miklós. A szakértő ugyanakkor hangsúlyozta: a helyiek nem zárkóznak el a turizmustól, ám ha valaki a területre akar lépni, előre meg kell alkudnia (és fizetnie) a törzzsel, ráadásul helyi kísérő kell. „Aki ezeket a szabályokat nem tartja be, ott probléma lehet” – tette hozzá. Egy ilyen út egyébként – egy 16 napos túra, gazdag programokkal egy 15-20 fős csoportnak – fejenként 7-800 ezer forint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik