Nagyvilág

Orbán: Magyarország a szabadságharcosok földje

A miniszterelnök az Európai Parlamentben védte meg a kormány intézkedéseit.

18.05

Orbán Viktor zárszavában azt mondta, hogy a bírálatokban számos tárgyi tévedés volt. Arra kérte a kritizálókat, hogy olvassák el a magyar alaptörvényt. Guy Verhofstaadt leveléről, amelyben a 13 ellenzéki felszólalását idézte, azt mondta, ezek az emberek a korábbi liberális párt vezetőségének tagjai voltak, amelyik teljesen elveszítette a támogatását, már nem is tagja a parlamentnek. Arról is beszélt, hogy a konkrét kérdéseket az európai Bizottsággal kell megvitatni. A kormányfő azzal érvelt, hogy a bírói korhatár leszállítása nem igazságszolgáltatási, hanem nyugdíjkérdés. A jegybank ügyében szerinte közeledtek az álláspontok, az egyetlen konfliktus az MNB-t illetően az, hogy a jegybankelnök és a monetáris tanács tagjai tegyenek-e esküt az alkotmányra. Orbán azt mondta, a régi alkotmány nem volt képes arra, hogy megvédje a vagyont, a versenyt, a környezetet és a polgári szabadságjogokat. Végül azt mondta, hogy Magyarország a szabdságharcosok földje, és az is marad.

17.30

Az MSZP elnöke szerint már nemcsak itthon, hanem Strasbourgban is hazudik Orbán Viktor. Mesterházy Attila a miniszterelnöknek az Európai Parlament szerdai ülésén, a Magyarországról szóló vitában elmondott beszédére reagálva újságíróknak ugyanakkor azt mondta: helyes, hogy a kormány kész módosítani az Európai Bizottság által kifogásolt törvényeket, és az is, hogy Orbán Viktor változtatott korábbi stílusán. Az MSZP elnök-frakcióvezetője hazugságnak minősítette, hogy az Orbán-kormány csődközeli helyzetben vette volna át az országot. Mint mondta, a szocialista kabinet fenntartható fejlődési pályát hagyott hátra, ma viszont a Fidesz gazdaságpolitikája miatt valóban csődhelyzet fenyeget.

17.05

Egy szocialista képviselőnő szerint a magyar médiatörvény nem felel meg az európai szabályoknak. Hogy lehet az, hogy a magyar médiatanács eltiporja az utolsó ellenzéki rádiót? A belügyminiszter miért fenyegeti magánjogsértéssel a Barroso levelet nyilvánosságra hozó bloggert, és helyezett börtönt kilátásba ellene? – tette föl a kérdést.

16:57

Göncz Kinga szocialista képviselő szerint a kormány intézkedései a demokratikus intézményeket ássák alá, és ez  társadalmi robbanással fenyeget. Göncz megkérte az Európai Parlamentet, hogy monitorozza, a magyar közszolgálati hírműsorok megfelelő tárgyilagossággal számolnak-e be a mai vitanapról.

16.44 Jávor Benedek: Orbán Viktor kétszínű játékot játszik

A kormányfő valótlant állít a nemzetközi terepen, „magyarán szólva hazudik” az Európai Parlament előtt – mondta szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján az LMP frakcióvezető-helyettese. Véleménye szerint az Európai Parlamentben megfogalmazott komoly kritika nem Magyarország, hanem a kormány és a miniszterelnök ellen szól, ráadásul már a Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt sem védi a magyar kabinetet.

16:37

A magyar-ügy teljesen háttérbe szorult a nagy frakciók vezetőit követő képviselői felszólalások során. Szájer József felesége azért szóba került, Szájer József pedig megvédte a feleségét, azzal érvelve, hogy Handó Tünde 13 évig a legnagyobb munkaügyi bíróságon dolgozott.

16:34

A Financial Times blogja szerint még nem biztos, hogy Orbán Viktornak lehetősége lesz válaszolni az elhangzott kritikákra. Hozzáteszik, hogy ez alkalommal a magyar kormányfő sokkal nyugodtabban viseli az éles felszólalásokat, mint 2011 januárjában.

16:27

A csehek népszavazást tartanának az új európai szerződésről

Az új európai uniós szerződés ratifikációjának folyamatáról határozatot fogadott el a cseh kormány – közölte Petr Necas miniszterelnök a kabinet szerdai ülése után. Hozzátette: a népszavazás kiírásával a TOP 09 párt miniszterei nem értettek egyet. A kormányfő kifejtette: nem lenne szükséges azonnal népszavazást kiírni, elég lenne azt megtartani akkor, amikor Csehország majd csatlakozik az euróövezethez. Ha a költségvetési felelősségről szóló új európai uniós szerződés tartalmazni fogja a nemzeti jogkörök átadását is az Európai Unió (EU) intézményeinek, Csehország csatlakozásáról népszavazásnak kellene döntene – közölte a miniszterelnök. Necas elmondta, hogy a szerződésről szóló tárgyalásokhoz és a dokumentum aláírásához szüksége van a köztársasági elnök felhatalmazására, de azt egyelőre nem kapta meg.

16:20

Tabajdi Csaba megvédi Orbán Viktort

A szocialista EP-kéviselő először kikéri, hogy pusztai Putyinnak hívják, vagy Hugó Chávezhez hasonlítsák a magyar miniszterelnököt, ezt személyeskedésnek, sértegetésnek tekinti, még akkor is, ha a ma már ő sem nevezné a magyar miniszterelnököt demokratának. Tabajdi ezután különösebb konkrétumok nélkül kritizálja a kormány munkáját és hozzáállását. “Fontos tudatosítani a magyar polgárokban, hogy az Unió nem diktál, nem dirigál. Ez nem Európa stílusa. Az Európai Unió nem egy külső hatalom, hiszen mi magyarok is részesei vagyunk e közösségnek. Az Unió mi is vagyunk! ” – mondta Tabajdi Csaba.

16:17

Magyarországon a zsidók nem félnek!

Magyarországon a zsidók nem félnek – állítja Szájer József néppárti kéviselő. “Tegnap Orbán Viktor személyesen indított útjára a Wallenberg évet. Kikérjük az ilyen inszinuációkat magunknak. Fiatal jogászként kezdte a harcát a szabadságért egy diktatórikus kommunista rendszerrel de szemben. “Önök nem ismerik Magyarországot, de állunk rendelkezésükre” – mondta Szájer. Egy francia újságíró háttéranyagokból, valós tapasztalat nélkül írt Magyarországról szóló cikke kapcsán a képviselő valós valótlanságokról beszél (nyelvbotlás). Ezután a szemiklövő lovasroham békés tüntetők ellen, 2006 című fezet következik.

16:10

Maguk kinek a nevében vannak itt? Miért nem vizsgálják Magyarország szuverenitását? Miért nem orvosolják a szenvedéseket, melyeket okoztak? – intézett kérdést az Európai Parlament képviselőihez Morvai Krisztina a Jobbik EP-képviselője.

16:03

Daniel Cohn-Bendit a hülyeségről

Daniel Cohn-Bendit kapott szót. Visszatekerné az órát, megnyugodhatna a terem, mielőtt elkezd beszélni. “Álmodom, mert az európai közvéleménynek fáj a feje. Minden európai újságban magyar probléma létezik. Viszon itt van a magyar miniszterelnök és az európai jobboldali pártok, akik szerint nincs probléma. Úgy látszik skizofrének”. Orbán Viktort idézi, aki azt mondta “Strassbourg-ba megyek és megvédem az országot a nemzetközi baloldal agressziója ellen” . “Üdvözlöm Clinton asszonyt, Merkel asszonyt, Juppé urat ebben a baloldali klubban” – reagált az idézet után a zöld frakció vezetője. “Orbán úr eljött hozzánk és azt monjda, mindent megtettem, hogy megváltoztassam a sztálini alkotmányt. Daul úr (néppárti frakcióvezető) is ezt visszhangozza. Akkor az egész parlament, mindenki teljesen őrült, mert annak idején befogadtunk egy országot, amelynek sztálini alkotmánya van. Szégyen! Amikor az önök országa belépett az unióba, egyetlen konzervatív nyilatkozatot sem hallottam sztálini alkotmányról. Hagyjuk ezt a hülyeséget!” -mondta emelt hangon Daniel Cohn-Bendit.  Ezután megemlítette, hogy “Budapest polgármestere, egy színház igazgatójának egy szélsőjobboldali antiszemitát nevezett ki”. “Küldjünk delegációt a 7-es cikkely alapján. Nézzük meg, miért félnek a hajléktalanok, miért fél az értelmiség, a zsidó családok miért félnek Magyarországon? A kisebbség nem félhet az ön országában Orbán úr! Aki biztos abban, hogy Magyarországon nincs demokratikus probléma, forduljon a 7-es cikkely felé” – fejezte be Daniel Cohn-Bendit.

15:49

A liberális frakció vezetője Guy Verhofstadt kicsit keveri az alkotmány és a sarkalatos törvények problematikáját, de részletesen felsorolja azokat a törvényeket, amelyekkel kapcsolatban külfödli kifogások merültek fel. Felsorolja a külföldi ellenvetéseket emelők listáját az IMF-től az amerikai külügyminiszteren át az Amnesty International-ig. “Azt mondani, hogy Magyarországgal kapcsolatban ma nincs semmi probléma, ez elképesztő!” – teszi hozzá a liberális frakció vezetője.

15:44

A francia néppárti frakcióvezető, Joseph Daul felszólalása végén, aki méltatta a Fidesz választási eredményeit, Daniel Cohn-Bendit “Mierde!” felkiáltással az asztalhoz vágta a ceruzáját.

15:39

Orbán: A magyar alkotmányt egyetlen jogi kifogás sem érte

Orbán Viktor kap szót: Mindig öröm egy parlamentben felszólalni, a parlament a demokrácia szíve. A kormányfő megköszöni Barossó elnök bátorító szavait. “Azért jöttem el önök közé, mert úgy hallottam önök Magyarországról kívánnak tárgyalni. Indokolt jelenlétem a Magyarországot körülvevő felfokozott érdeklődés kapcsán. Mély, nagyszerű és izgalmas megújítás folyt az elmúlt másfél évben. 2010-ben a gazdasági összeomlás fenyegetett, 3 millióan adóztak, paramilitáris szervezetek tevékenységét a törvények nem szankcionálták. Jelenleg európai normák szerinti stabil költségvetésünk van. Törvényen kívül helyeztük a paramilitáris szervezeteket, minden kisebbség védelmet élvez, a romák és a zsidók is, mindig meg fogja védeni őket a magyar kormány. 365 törvény született másfél év alatt, strukturális reformok, kormányzati-, önkormányzati rendszer, oktatási rendszer, egészségügyi ellátás, nyugdíjrendszer, szociális rendszer, átalakítása. Minden rendszert, ami adósságot termel, átalakítottunk”. A magyar alkotmány egyetlen szakasza sem merült fel jogi kifogás – mondta Orbán Viktor, majd az EP támogatását kérte.

15:26

Manuel Barossó, az Európai Bizottság elnöke beszél a Magyarországot tárgaló plenáris ülésen. Az elnök elmondta, technikai elemzést végeztek, ezután javasolták a törvények módosítását, melyeket “sajnos” a magyar vezetés elutasított. Ezután az uniós-magyar levelezés tartalmáról számol be. A Bizottság teljeskörű jogi elemzést végzett a december 30-án elfogadott jegybanktörvény ügyében is. Végül a jegybank függetlenségét, a bírák nyugdíjazását és az adatvédelmi biztos leváltását emelték ki a kifogásolt elemek közül. “Az uniós törvényeket teljes mértékben és szó szerint be kell tartaniuk a tagországoknak” – mondta Barossó. A Bizottság továbbra is kiáll az említett változtatási javaslatok mellett. Egyértelmű üzenet a magyaroknak: Magyarországért és Magyarországgal folytatott vita, nem akarjuk, hogy a demokráciával kapcsolatban aggályok merüljenek fel bármelyik tagállamban. Tiszteletben tartjuk a magyar népet és totalitárius rendszerek elleni harcukat. A kormány mutassa meg a demokrácia melletti elkötelezettségét és egyértelműen kezelje a kifogásolt kérdéseket.

15:20

Nicolai Wammen, az uniós elnökséget átvett dán Európa-ügyi miniszter szerint a tagországok mindegyikének be kell tartania az uniós szabályozást és követnie kell az uniós értékeket.

15:18

Lehalt az Európai Parlament honlapja. Vajon az Anonymus áll a támadás mögött?

15:08

A szavazó rendszer technológiai kihívásaival küszködik a parlament és Martin Schulz is első informatikai kurzusát tartja az EP-képviselők előtt. Rövid kudarc után a parlament elnöke Goebbels úrhoz szól, aki vélhetően az egyik technikus.

15:00

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke utasítja a európai képviselőket, hogy foglaljanak helyet.

14:58

Míg liberális múltjáról, autoriter jelenéről állandóan, Orbán Viktor zenei ízléséről viszonylag keveset cikkeznek a lapok. Legutóbb Nick Thorpe, a BBC magyarországi tudósítója számolt be a magyar miniszterelnöknek egy szűk körben, külföldi újságírókkal folytatott háttérbeszélgetéséről, melynek során a kormányfő a rendszerváltás utáni poszt-kommunista rendszerrel szembeni elégedetlenséget a Rolling Stones I can’t get no satisfaction című dalával jellemezte. A mai mérkőzéshez is feltétlenül elkellhet a bemelegítő opusz. Ajánlatunk:

14:38

A kezdés előtt egy kis bemelegítés, Orbán Viktor legfontosabb mondatai az egy évvel ezelőtti mérkőzésről:

“Mi a Facebook-on nyertük meg a választásokat!”

“Magyarországon a jogállam újjáépítése folyik.”

“Csak azért mert mi 40 évig diktatúrában éltünk, nem lehet megkérdőjelezni a magyar nép demokratikus elkötelezettségét.”

“Miniszterelnöki sapka, […]európai vezetői sapka.”

Az EP-ben ma is parázs hangulat várható, hiszen ha lehet, azóta még jobban elfogyott a levegő a magyar kormány körül a nemzetközi színtéren.Az Egyesült Államok és az Unió is levelekkel árasztotta el a miniszterelnök titkárságát, melyben a demokratikus alapelvek érvényesülését kérték számon a kormányfőn és egyes törvények visszavonását kérték. A jobb sarokban Orbán Viktor, a bal sarokban EP-képviselői hordák. A popcornt érdemes bekészíteni, hamarosan kezdjük az élő közvetítést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik