Nagyvilág

Összecsapások Bukarestben

Napok óta tüntetnek Bukarestben Traian Basescu államfő ellen. A demonstrálók már többször összecsaptak a rendőrökkel.

Pénteken kezdődtek, a hétvégén pedig már erőszakba torkolltak a bukaresti tüntetések, amelyeken Traian Basescu államfő leváltását követelik. A tömeg azt követően vonult az utcára, hogy az államfő az egészségügy privatizációja kapcsán nyilvánosan éles vitába keveredett Raed Arafat – palesztin származású, román állampolgárságú – orvossal, aki ezért lemondott az egészségügyi tárca államtitkári posztjáról. Arafat köztiszteletnek örvend Romániában a korszerű sürgősségi mentőszolgálat rendszerváltás utáni kiépítésében játszott meghatározó szerepe miatt.


A képre kattintva galéria nyílik!
Fotók: MTI / EPA / Robert Ghement

Bár a törvényjavaslatot hamar vissza is vonták, ám a demonstrálókat ekkor már nem lehetett megállítani. Az előrehozott választásokat követelők egy része összecsapott a rendfenntartó erőkkel.

A hatóságok csaknem 250 személyt bírságoltak meg szabálysértésért, 36 személy ellen ügyészségi eljárás indult. Az összecsapások nyomán tíz csendőr szorult egészségügyi ellátásra, ketten pedig súlyosan megsérültek, akárcsak néhány újságíró, miután a tiltakozók Molotov-koktélokkal és kövekkel dobálták a rendfenntartókat és az újságírókat egyaránt.


A képre kattintva galéria nyílik!

A román csendőrség szerint – amelynek ilyen esetekben a rendfenntartó feladatokat kell ellátnia – az agresszív tüntetők főként futballhuligánok, akiknek egy része korábban már összetűzésbe keveredett különböző sportesemények alkalmából a karhatalmi erőkkel.

A tüntetések megszervezését senki nem vállalta fel, így bukaresti elemzők egyetértenek abban, hogy spontán tüntetésekről van szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik