Nagyvilág

Izrael az arab demokráciától tart

Az Arab Tavasz által előidézett változások egyre súlyosabb és tartós fenyegetést jelentenek Izrael biztonságára nézve.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint az Arab Tavasz miatti közel-keleti változások súlyos, és évekig elhúzódó biztonsági problémát okoz Izraelnek, többek között a zsidó állam és Egyiptom határán. Ezzel összefüggésben úgy vélte, hogy a zsidó államnak azonnal meg kell erősítenie védelmi és támadó képességeit, ami sok pénzt emészt fel.

A politikus kitért arra, hogy a Hamász radikális iszlamista palesztin szervezet által ellenőrzött Gázai övezetbe továbbra is áramlanak líbiai fegyverek a Sínai-félszigeten keresztül, amely Egyiptomhoz tartozik. Úgy becsülte, hogy a Gázai övezetbe már több mint tízezer rakéta jutott el, köztük 40 kilométeresnél nagyobb hatótávolságúak.

Netanjahu arra figyelmeztette Egyiptomot, hogy búcsút inthetnek az Egyesült Államoktól kapott pénzügyi támogatásnak, ha Kairó felmondaná a két ország közötti békeszerződést, amelyhez az Arab Tavasz alatt megbuktatott Hoszni Mubarak elnök hűen tartotta magát.

Netanjahu úgy vélte, az izraeli-egyiptomi békeszerződés mindkét ország számára nagy vívmány, de az (egyiptomi) utcákon megnyilvánuló Izrael-ellenes harag politikai célokat szolgáló ütőkártyává válik. A kormányfő arra célzott, hogy Egyiptomban nőtt a Muzulmán Testvériség nevű iszlamista szervezet befolyása, s e szervezet már követelte a békeszerződés felülvizsgálatát, bár lehetséges felmondásával még nem hozakodott elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik