Nagyvilág

Budai Gyuláról ír a Wall Street Journal

Budai Gyula azzal vádolta az amerikai követséget, hogy beavatkozik az ország belügyeibe, mivel több ügyről adatokat kértek. Az amerikaiak szerint csak a szokásos éves jelentéshez kellettek az információk.

 

Egy magyar kormányzati tisztviselő azzal vádolta a budapesti amerikai nagykövetséget, hogy nyíltan beavatkozik az ország belpolitikájába azzal, hogy a volt magyar kormánytagok elleni vizsgálatokról érdeklődik – íjra Budai Gyuláról a Wall Street Journal.

Magyar ügyészek kedden közölték, hogy a követség mélyreható információkat kért folyamatban lévő ügyekről, amelyeket az egykori szocialista kormányzat tagjai, köztük Gyurcsány Ferenc ellen folytatnak.

„Budai Gyula kormánybiztos heves rosszallását fejezte ki az amerikai diplomáciával szemben, mondván az beleavatkozik a magyar jogi eljárásba” – írja a neves amerikai lap.

Az amerikai követség megerősítette, hogy információkat és statisztikákat kért számos ügyről a legfőbb ügyész hivatalától, és más kormányzati és nem kormányzati szervezeteket is felkerestek adatokért. Hozzátették: Washingtonban minden évben jelentést készítenek az emberi jogi helyzetről, valamennyi országról, így Magyarországról is. Ehhez kérték az adatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik