Nagyvilág

Hódítanak és sokkolnak a csúf ebek

Egyre népszerűbbek a csúf ebek, tenyésztésük a többszörösére nőtt az utóbbi évtizedben Nagy-Britanniában.

A The Daily Telegraph című brit lap értékelése szerint mind több ember akar magának olyan kutyát, amely erős reakciót vált ki másokból.
Ennek eléréséhez kiváló a mexikói kopaszkutya, de még nagyszerűbb a kínai szőrtelen. Mindkét fajta teste nagyrészt csupasz, ami heves viszolygást vált ki az emberek többségéből. A kínait ráadásul már a füle is kizárja sokak szívéből, ugyanis igencsak nagy és denevérszerű. A fajta csúfságreferenciájára a legszebb adalék, hogy a tavalyi rúteb-világbajnokságot egy kínai kopasz nyerte.

A rondaságok drágák: ezer fontba (350 ezer forintba) is kerül egy kopaszkutyakölyök. A “termés” erőteljesen emelkedő: az öt legcsúfabbnak tartott kutyafajtából 10 éve még ezer sem született Nagy-Britanniában, 2010-ben viszont már csaknem 3500 újabb példánnyal csúfoskodhattak a britek.

A hagyományos ebfajták közül jó pár ugyanakkor demográfiai lejtőre került, így például németjuhászból a brit Kennel Club adatai szerint 2010-ben bő 10 ezer született, 27 százalékkal kevesebb, mint 2001-ben. Golden retrieverből 20 százalékos a visszaesés, 2010-ben 8 ezer jött a világra brit földön, bokszerből 5699, ami 40 százalékos zuhanás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik