Nagyvilág

Rólunk is beszélt Sarkozy és Merkel

Szóba került Magyarország Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia államfő hétfői berlini találkozóján: a két ország vezetője el akarja kerülni, hogy megismétlődjön az "osztrák precedens". Merkel óvatosabb, Sarkozy keményebb volt.

Magyarország is szóba került Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök keddi megbeszélésén. “Az osztrák tapasztalat keserű szájízt hagyott maga után” – idéz a Le Monde francia napilap blogja egy francia diplomatát. A két ország vezetője az újságíró szerint a magyar történelmi kontextus – nevezetesen a trianoni szerződés és “a magyarországi zsidók megsemmisítéséhez vezető náci diktatúra” miatt – nem akarja azt a látszatot kelteni, hogy ráerőszakolja nézeteit Magyarországra. Az újságíró úgy értesült, hogy Merkel óvatosabb Sarkozynél, aki egy francia forrás szerint azt az álláspontot képviseli, hogy “nem maradhatunk karba tett kézzel”. “A franciák keményebbek és a kancellár nem akar abba a csapdába esni, amellyel az ultra-nacionalistáknak lehetőségük nyílna arra, hogy végre bemutassanak az Európai Uniónak” – fogalmaz a Le Monde forrása.

Az újságíró szerint a francia elnökség azt kéri az Európai Bizottságtól, hogy az európai szerződések védelmében cselekedjen, hasonlóan az Európai Parlamenthez, amely az európai értékeket testesíti meg. Párizs – miután úgy ítéli meg, hogy nincs meg “a kritikus tömeg” ahhoz, hogy a 7. cikkely szerinti eljárás induljon Magyarország ellen az Európai Unió demokratikus elveinek megsértése miatt, amelyet az Európai Bizottság vagy Parlament, illetve kilenc tagállam kezdeményezhetne – az Európai Bizottságot felszólítja arra, hogy cselekedjen – hangsúlyozta az újságíró.

Párizs és Berlin a “magyar lakosság ébredésének kezdetére” játszik és arra, hogy a magyar kormánynak (pénzügyi) segítségre van szüksége. “Orbán nem teheti meg, hogy egyszerre köp az európai közösségi vívmányokra és közben az európai kasszához fordul” – állítják a Le Monde újságírója szerint Párizsban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik