Nagyvilág

Csődbe ment a Putyinra utaló vodka forgalmazója

Felszámolását kérte a Vologya i medvegyi (Vologya és a medvék) márkanevű vodka forgalmazója, miután az oroszok nem voltak vevők a Putyinra és Medvegyevre utaló szeszre.

Az Ukrajnában gyártott és palackonként 180 rubelért (kb. 1500 forintért) kínált vodka alig egy éve került fel az oroszországi italboltok polcaira. Sorsa alighanem már a kezdetekkor megpecsételődött, ugyanis a márkanevet levédeni akaró orosz Vinexim cég sehogy sem tudott zöldágra vergődni a szabadalmi hivatallal.

Hiába állították, hogy a Vologya az egyik leggyakoribb férfi utónév Oroszországban, a medve pedig az orosz népmesék állandóan visszatérő hőse, a bürokraták gonoszul azt feltételezték, hogy az elnevezés a Putyin-Medvegyev tandemre utal, talán nem is alaptalanul.

A márkát végül Ukrajnában sikerült bejegyezni, ahol el is kezdték a gyártását. Az italból eredetileg mintegy 1 millió hektót szándékoztak eladni az orosz üzletekben, csakhogy a forgalmazás során számtalan akadályba ütköztek a hatóságok részéről.

A lerakatok nem akarták raktározni, a boltvezetők pedig nem óhajtották átvenni a kényes elnevezésű nevű vodkát, így Vologya és a medvék szelleme zömében a palackokban maradt. Elgondolkodtató ugyanakkor, hogy az Oroszországban piacra gyártott Putyinka és Medvedeff vodkákkal szemben nem nyilvánult meg ekkora ellenállás. Igaz ezek a márkák már három éve állnak az orosz torkok rendelkezésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik