Nagyvilág

Velünk van tele a külföldi sajtó

Szinte valamennyi mértékadó német, osztrák és brit lap részletesen foglalkozik Magyarország gazdasági politikai helyzetével.


Orbán Viktor Brüsszelben.
Fotó: AFP

A magyar gazdasági és politikai helyzettel foglalkozott szombati számában a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német konzervatív újság, a Die Welt című konzervatív lap, a Berliner Zeitung című baloldali lap és a liberális Tagesspiegel, valamint a Spiegel Online.

“Semmi pénzt Orbán Viktornak!”

A Die Welt kommentárt szentelt a magyar gazdasági helyzetnek Semmi pénzt Orbán Viktornak címmel. A szerző szerint “Orbán Viktor magyar kormányfő arcátlanul pimasz”, hiszen kiüresíti a demokráciát és megsért számos értéket, amelyek mellett Európa elkötelezte magát és, most pedig éppen ő az, aki újabb hitelt kér az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól. A szerző szerint az EU-nak és az IMF-nek “a politikailag és gazdaságilag rossz úton járó” Magyarország pénzügyi támogatása helyett “az eddiginél jóval nagyobb nyomást kell gyakorolni az Orbán-kormányra. Aki nem tartja be a demokratikus alapszabályokat, az nem várhatja el, hogy Németország, Franciaország és más EU-s országok adófizetőitől származó pénzzel tömjék ki. Mielőtt Magyarország megkapja a támogatást, amelynek átutalásához az európaiak áldása szükséges, Budapestnek változtatnia kell az irányvonalán. Minden más megoldás az EU alapvető értékeinek az elárulását jelentené” – írja a Die Welt.

“Magyarországnak van egy drámai problémája, Orbán Viktornak hívják” – írja a Berliner Zeitung véleményoldalán Frank Herold Ütközőpályán című írásában. A szerző szerint Orbán Viktor politikája olyan pályán halad, amely összeütközéshez vezet “saját népe egyes csoportjaival és az EU-val”. Hozzátette: az EU még biztosít kellő mozgásteret ahhoz, hogy Orbán letérjen az ütközőpályáról, de ha továbbra sem módosít irányvonalán, akkor “végre cselekedni kell.” Hangsúlyozta: “Az EU-nak nem szabad Magyarországot tovább támogatni európai adófizetőktől származó pénzzel, ha az Orbán-kormány továbbra is semmibe veszi a demokráciát és az alapvető szabadságjogokat.”

A lap gazdasági rovatában arról írnak, hogy Ausztria meginog, ha Magyarország elesik. A szerzők elemzőket idézve kifejtik, hogy Magyarország esetleges államcsődje az EU számára nem lenne nagy gond, viszont Ausztria számára annál inkább, mert állami segítségre szorulnának az osztrák bankok. Hasonló álláspont jelenik meg a Frankfurter Allgemeine Zeitung írásában is, amely szerint befektetők attól tartanak, hogy a “magyarországi bizalmi válság” hatása átterjedhet Ausztriára.

A Der Tagesspiegel A magyar politika eljátssza a hitelét címmel ismertette a magyar gazdaságra és a gazdaságpolitikára vonatkozó legutóbbi fejleményeket. A Fitch nemzetközi hitelminősítő pénteken bejelentett lépésével kapcsolatban megjegyezte: “a rendkívüli mértékben emelkedő állampapír-hozamok miatt a kelet-európai ország gyakorlatilag kiszorult a tőkepiacról”, és gyors segítség nélkül hamarosan csődveszélybe kerülhet.

A Spiegel Online cikke szerint a jelenlegi helyzet emlékeztet az egy évvel korábbira, amikor a médiatörvény miatt vártak sokan határozott fellépést az Európai Bizottságtól. Most “a demokratikus alapjogok kiüresítéséről van szó – Orbán ismét kóstolgatja az EU-t és sértegeti az Európai Bizottságot” – vélekedik a szerző.

Aggódnak az osztrákok is

A vezető osztrák napilapok is nagy terjedelemben foglalkoznak a magyar gazdaság helyzetével. A Die Presse szerint Magyarország államcsődje esetén veszélybe kerül Ausztria kiváló adósosztályzata. A konzervatív napilap azt írja: Magyarország sürgősen az IMF és az EU “tőkeinjekciójára” szorul. A lap meglátása szerint Orbán Viktor “makacsul kitart”. “Egy válságtanácskozás után Orbán bejelentette, hogy a kormány gyors megegyezésre törekszik az IMF-fel és az EU-val. A vitatott jegybanktörvény megváltoztatása azonban nem jön szóba a kormányfő számára” – fogalmazott a lap a Simor András jegybankelnökkel tartott találkozóról beszámolva.

A Der Standard pedig amiatt aggódik, hogy a végtörlesztés óriási terhet ró a bankokra, és a forint árfolyamának mélypontra zuhanása ugyancsak fájdalmas hatással lehet a pénzintézetekre.

“Magyarország hátat fordít a demokráciának”

A brit Independent mai vezércikkében foglalkozik a magyarországi helyzettel. A Magyarország hátet fordít a demokráciának című írásban az áll: “Orbán Viktor, az 1989-es forradalom ellenzéki hőse” továbbra is rendkívül népszerű, és a kétharmados parlamenti többség révén “gyakorlatilag bármit megtehet.” Úgy tűnik viszont, hogy nem vonta le a tanulságait annak a történelmi mozgalomnak, amely megdöntötte a kelet-európai kommunista zsarnokságot. A cikk szerzője szerint “csúszós lejtőre kerül” az az ország, ahol a zsarnokság megveti a lábát.

Martonyi nyugtatja a kedélyeket

A külügyminiszter a francia Le Figaro című lapnak azt mondta: meggyőződése, hogy nem fognak kudarcot vallani az IMF-fel és az EU-val folytatott tárgyalások. Mint fogalmazott, a magyar kormány mindenről kész tárgyalni. Ugyanakkor visszautasított minden vádat, amely szerint a kormány lépései korlátoznák a demokráciát Magyarországon. Egyúttal védelmébe vette Orbán Viktor miniszterelnököt, akinek demokratikus elkötelezettségét szerinte “nem szabad kétségbe vonni”, s akit “diktátornak minősíteni is teljesen abszurd, igazságtalan és rossz izlésre vall.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik