Külföld

Martonyi: Mindenről kész tárgyalni a magyar kormány

24.hu
24.hu

2012. 01. 07. 12:52

A külügyminiszter meggyőződése, hogyaz EU-val és az IMF-fel folytatott tárgyalások "nem fognak kudarcot vallani". Ezt a Le Figaro című francia lapnak mondta.

Korábban a témában:

A magyar kormány kész mindent megvitatni az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal – erősítette meg Martonyi János külügyminiszter a Le Figaro című francia lapnak, ugyanakkor visszautasított minden vádat, amely szerint a kormány lépései korlátoznák a demokráciát Magyarországon.

“Mindig kész vagyok baráti konzultációkra. Amit nem tudok elfogadni, az az európai értékek iránti mély elkötelezettségünk kétségbe vonása” – mondta Martonyi János, Alain Juppé francia külügyminiszter Magyarország “problémás” helyzetére figyelmeztető minapi nyilatkozatára reagálva.

Martonyi szerint “különbséget kell tenni egy konkrét kérdésben gyakorolt bírálat és azok között az időnként tisztán politikai megfontolások által motivált sommás ítéletek között, melyek szerint Magyarország lebontja a demokráciát, vagy Magyarország totalitárius államá válik. Ez elfogadhatatlan” – teszi hozzá. Egyúttal védelmébe vette Orbán Viktor miniszterelnököt, akinek demokratikus elkötelezettségét szerinte “nem szabad kétségbe vonni”, s akit “diktátornak minősíteni is teljesen abszurd, igazságtalan és rossz izlésre vall.”

A lap – a magyar alkotmány megváltoztatása, “a sajtó elnémítása”, illetve a magánnyugdíjpénztárak államosítása kapcsán feltett kérdések után – arról kérdezte Martonyit, milyen engedményeket hajlandó tenni a magyar kormány az Európai Uniónak.

A külügyminiszter szerint a kormány kész mindent megvitatni, “például a leggyakrabban említett problémát, a Nemzeti Bankról hozott törvény ügyét is.” A jegybanki alelnökök számának háromra emelése szerinte azonban nem kérdőjelezi meg a jegybank függetlenségét.

Martonyi János a lap kérdésére válaszolva cáfolta, hogy Orbán Viktor Brüsszelt a KGST-korszakbeli Moszkvához hasonlította volna, s hogy felmerült volna az ország EU-ból való kilépése.

A Le Figarónak arra a kérdésére, mit tenne Magyarország a talpon maradás érdekében, ha az IMF-fel és az unióval folytatott tárgyalások kudarcot vallanának, Martonyi azt válaszolta: “nem fognak kudarcot vallani.” “Nem állítom, hogy készek vagyunk mindenre, amit mondok az az, hogy minden megtárgyalható. Kezdjünk hozzá a lehető leghamarabb!” – mondta.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kecskemét, 2017. március 3.
Stadler József akasztói vállalkozó az ellene költségvetési csalás bûntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt indított büntetõper tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken 2017. március 3-án. A bíróság a vádlottat öt év börtönbüntetésre ítélte.
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Meghalt Stadler József

Buenos Aires, 2017. november 17.
Az argentin haditengerészet által közreadott archív képen a német gyártmányú San Juan argentin tengeralattjáró Buenos Airesben. Az argentin haditengerészet 2017. november 17-én bejelentette, hogy két napja megszakadt a kapcsolata az Argentína déli partvidékén 44 fős legénységgel hajózó San Juannal. (MTI/EPA/Argentin haditengerészet)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.