Nagyvilág

Drogcsempész volt az új védelmi miniszter?

Hugo Chávez venezuelai elnök új védelmi minisztert nevezett ki. Washington szerint a tábornok a Kolumbiából Venezuelába irányuló kokaincsempészet egyik vezéralakja.

A baloldali Chávez, aki az Egyesült Államokat a fejlődő országokat kizsákmányoló “dekadens birodalomnak” tartja, többször tagadta, hogy kormánya szemet hunyna a kábítószer-csempészet felett.

Chávez helyi idő szerint pénteken, a televízióban élőben közvetített ünnepségen jelentette be Henry Rangel Silva miniszteri kinevezését. A venezuelai elnök a következő napokban várhatóan átalakítja kormányát, hogy annak egyes miniszterei jelöltként indulhassanak az idén esedékes regionális választásokon.

Az amerikai pénzügyminisztérium 2008-ban azzal vádolta meg Rangelt és egy másik, magas rangú venezuelai tisztet, hogy anyagilag segítik a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű szélsőbaloldali gerillaszervezet kokaincsempész-tevékenységét. Rangel és a tiszt tagadta, hogy törvénybe ütköző cselekedetet követtek volna el.

Venezuelának hosszú, nagyrészt őrizetlen közös határa van Kolumbiával, a kolumbiai drogszállítmányok Venezuelán át jutnak el a felvevőpiacokra.

Chávez 2005-ben beszüntette az amerikai kábítószer-ellenes hatósággal (DEA) folytatott együttműködést, kémkedéssel és Venezuela függetlenségének megsértésével vádolva meg a DEA ügynökeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik