Nagyvilág

Női ének miatt lépnek ki az izraeli hadseregből ultraortodoxok

A katonák a hadsereg egy különleges programjának tagjai, amely lehetőséget ad a vallási tanítások követésére a katonai szolgálat alatt.

Az ultraortodox katonák egy nappal azután jelentették be kilépési tervüket, hogy lemondott a program vezetéséről a légierő főrabbija, mert a hadsereg vezetése kijelentett: nem hajlandó eltekinteni a mélyen vallásos katonák jelenlététől az olyan rendezvényeken, ahol nők is énekelnek. Egy rabbi az Ynetnek elmondta: a mélyen vallásos katonák még akkor is kisétálnának az ilyen eseményekről, ha ezért kivégzőosztag elé kerülnének.

A katonák a hadsereg egy különleges programjának tagjai, amelynek keretein belül lehetőségük van a vallási tanítások szigorúan vett értelmezését betartva részt venni a védelmi feladatokban. Ugyanakkor az egyik katona szerint a hadsereg a férfi-női közös rendezvényeken való részvételre kényszerítésükkel elárulta és megalázta őket. A hadsereg egy név nélkül nyilatkozó tisztviselője az ultraortodox közösség “összehangolt lépésének” nevezte a katonák bejelentését.

Ezzel párhuzamosan Jákov Mergi izraeli vallásügyi miniszter egy szerdai interjúban azzal vádolta a médiát, hogy eltúlozza az ortodox és a szekuláris zsidók közti ellentétek mértékét, miután a közelmúltban a helyi sajtó számos vallási atrocitásról számolt be. Ugyanakkor a miniszter elismerte, hogy amennyiben békés párbeszéd útján nem találnak megoldást a problémára, a vallási szembenállás “szétszakíthatja az izraeli társadalmat”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik