Nagyvilág

Kisebb lesz az amerikai hadsereg

Az amerikai haderőnek képesnek kell lennie megnyerni egy háborút - mondta Barack Obama.

Az amerikai haderőnek képesnek kell lennie megnyerni egy háborút, s eközben el kell tudnia rettenteni ellenfelét céljai megvalósításától egy másik konfliktusban. Ezt tartalmazza az Egyesült Államok új védelmi stratégiája, amelyet a Pentagonban ismertetett Barack Obama elnök és Leon Panetta védelmi miniszter.

A bejelentés elmozdulást jelent az elmúlt évtizedek amerikai védelmi doktrínájától, amelynek értelmében az Egyesült Államok haderejének képesnek kellett lennie két különböző hadszíntéren zajló háború egyidejű megvívására és megnyerésére. Az új védelmi stratégia értelmében az Egyesült Államok növeli katonai jelenlétét az ázsiai-csendes-óceáni térségben és csökkenti Európában.

Az amerikai haderő kisebb, de rugalmasabb lesz – jelentette ki a Pentagonban az Egyesült Államok új stratégiáját ismertetve Leon Panetta amerikai védelmi miniszter. Szerinte az amerikai haderő ennek ellenére is képes lesz bármely agresszor legyőzésére, ám a védelmi stratégián a pénzügyi megszorításoktól függetlenül is változtatni kell.

Barack Obama pedig kijelentette, hogy az Egyesült Államok haderejének csökkentése mellett is megőrzi katonai fölényét a világon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik