Nagyvilág

Szlovákia nem sért jogot

Szlovákia újabb magyart fosztott meg állampolgárságától, mert felvette a magyart. Bár a nemzetközi jogi egyezmények szerint ezt megteheti, a felemás szabályozás miatt sokan igazságtalannak érzik a döntést.

Újabb szlovákiai magyarnak kellett leadnia hivatalos iratait, mert felvette a magyar állampolgárságot. Fehér István révkomáromi tanár októberben Nyitrán jelentette be, hogy felvette a magyar állampolgárságot. Bár nem írta alá a szlovák állampolgárságáról lemondó nyilatkozatot, a hivatal ezt mégis megvonta tőle.

Ő a hetedik a sorban: korábban hat, magyar állampolgárságot felvett szlovákiai magyart idézett be a szlovák rendőrség, hogy adja le szlovák személyes okmányait. A honlap szerint ketten rimaszombatiak, hárman lévaiak, míg egy révkomáromi.

Szlovákia jogszerűen jár el

Szlovákiának joga van ahhoz, hogy egy másik ország állampolgárságát felvevőtől megvonja a szlovákot. Az Európa Tanács egy 1997-es egyezménye (amelyet mind Szlovákia, mind Magyarország aláírt) egyértelműen fogalmaz: a hetedik cikk szerint senkit sem foszthatnak meg állampolgárságától, kivéve, ha az adott személy önkéntesen megszerzi egy másik államét. Márpedig a magyar állampolgárságot mindenki önként veheti fel. Az erre vonatkozó szabályozás – az Európa Tanács egyezményének keretein belül – az adott ország hatásköre. Szlovákián kívül például Németországban is érvényes ez a szabály.

Felemás szabályozás

Bár az állampolgárság megvonása a hatályos jogszabályok szerint jogos, a magyar állampolgárságot felvevőket mégis hidegzuhanyként éri az elvonás. A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala által működtetett jogsegélyszolgálat szerint az egyik legnagyobb gond az, hogy “a szlovák jogrendszernek az állampolgársági törvényen kívüli része továbbra is arra az előfeltételezésre épít, hogy a szlovák állampolgárságot csak önkéntes lemondással lehet elveszíteni, és nem igazán számol azzal a lehetőséggel, hogy olyanok veszítik el szlovák állampolgárságukat, akik továbbra is Szlovákia területén élnek majd”.

Mint Lancz Attila, a szervezet munkatársa az MTI-nek korábban kiemelte: “Amíg a külföldi állampolgárság megszerzése a szlovák automatikus megszűnésével jár, addig a szlovák állampolgárság megszerezhető az eredeti megőrzésével.” Ráadásul Magyarország 2010 tavaszától olyan szabályozást hozott a határain kívüli, magyarul beszélő személyeknek, ahogyan Szlovákia 1997 és 2005 között kínált szlovák állampolgárságot a határain kívüli szlovák nemzetiségű személyeknek.

Turistaszintre „süllyednek”

A szlovák állampolgárság elvesztése azért érinti különösen érzékenyen a helyben lakó magyarokat, mert így elveszíti állandó lakhelyét, s jogi státusa nagyjából egy Szlovákiában tartózkodó európai uniós turista jogállásának szintjére süllyed. A megoldás az lehet, ha az illető uniós állampolgárként bejegyezteti állandó lakhelyét. Ettől még le kell adni az állampolgársághoz kötött személyi iratokat – személyazonossági igazolvány és útlevél -, de a jogosítványhoz, illetve az egészségügyi és a társadalombiztosítási kártyához hasonló okmányokat nem érinti a változás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik