Nagyvilág

Kárpótlást fizet Törökország a meghalt kurdokért

Kárpótlást fizet Törökország azon 35 kurd civil családtagjainak, akik életüket vesztették a török légierő december végi légicsapásában az iraki határ közelébe.

Bülent Arinc miniszterelnök-helyettes a török kormány ülését követően, hétfő este sugárzott televíziós nyilatkozatában számolt be az anyagi kárpótlásról.

A politikus leszögezte, hogy a török kormány hivatalosan nem kér bocsánatot a történtek miatt, mert megítélése szerint a légierő nem tudatosan bombázott civileket. A kabinet mindazonáltal vizsgálja, hogy a légierőnél gondatlanul jártak-e el a támadás előkészítésekor.

A török légierő gépei december 28-án éjszaka a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű szélsőséges szervezet tagjait akarták támadni az iraki határ közelében, de helyettük a sötétség leple alatt dízelolajat csempésző civileket öltek meg.

A tévedésből végrehajtott támadás felháborodást váltott ki országszerte, a miatta tiltakozó tüntetők december 29-én Isztambulban összecsaptak a rendőrökkel. A PKK másnap közleményben “felkelésre” szólította fel a törökországi kurdokat. A PKK az erőszakos tüntetésekre és a polgári engedetlenségre használja a “felkelés” szót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik