Nagyvilág

Ismét címlapra kerültünk

A külföldi média részletesen beszámol a hétfő esti budapesti demonstrációról.

Kapcsolódó cikkek

Egy nappal az új, “többségi” alkotmány hatályba lépése után több ezren tüntettek az alaptörvény ellen – írja tudósításában a The New York Times európai online kiadása. A lap hangsúlyozza: ez volt az első olyan demonstráció, amelyen közösen tüntettek az ellenzéki pártok és a civilszervezetek az európai és az egyesült államokbeli kritikák ellenére elfogadott alaptörvény ellen. Ezalatt pedig az Operában a kormány egy fényes gálaműsorral ünnepelte annak elfogadását. A New York Times idézi az 56 éves Kollár Tamást – aki szerint “megszűnt a demokrácia Magyarországon és a köztársaságot is elvették tőlünk” -, valamint a szervezésben is segédkező Kónya Pétert, a Magyar Szolidaritás Mozgalom társalapítóját is. “Vissza akarjuk kapni a köztársaságot, Orbán Viktor elfelejtette, hogy a hatalom az emberekhez, hozzánk tartozik, s ezt pedig vissza fogjuk szerezni” – hangsúlyozta a lapnak.

A The New York Times beszámolója

A Bloomberg Businessweek – a szervezők adataira hivatkozva – 100 ezer fős tüntetésről számolt be cikkében. Orbán Viktor – aki arra használta a kétharmados többséget, hogy elfogadtassa az új alkotmányt, amely a fülkeforradalmának a betetőzése – mindeközben az Operában zajló gálán ünnepelte az új alkotmányt – olvasható a beszámolóban. A cikk idéz a kormányfőnek a Magyar Nemzet december 24-i interjújából, kiemelve azt, hogy az új alkotmány az 1990-ben elkezdődött kommunizmus végét jelenti.


Képgaléria a tüntetésről!

A BBC – amelynek az internetes oldala a címlapján hozta a hétfő esti demonstrációt (amely kedd kora délutánra a legtöbbet megosztott hírré vált az oldal statisztikája szerint – szerk.) – budapesti tudósítója, Nick Thorpe több tízezerre teszi a tüntetők számát. Véleménye szerint szinte már minden napra tehető egy-egy tüntetés Magyarországon. Beszámolójában idézi az AFP-nek nyilatkozó Szanyi Tibort, aki szerint “Orbán Viktorék az ígéretes helyen lévő Magyarországot Európa legsötétebb helyére taszították”. a bbc.c

A BBC címlapján a budapesti demonstráció

A Reuters harmincezres demonstrációról ír. A hírügynökség szerint az emberek azért tüntettek, mert attól tartanak, hogy a Fidesz-kormány meggyengíti a demokratikus intézményeket és bebetonozza hatalmát. A Reuters idézi Székely Sándort, a tüntetés egyik szervezőjét is, aki szerint példa nélküli összefogást sikerült létrehozni a politikai és civil mozgalmak között, és ha le akarják váltani a mostani kormányt és a jelenlegi rendszert, vissza kell térni 1989-hez.

A The Guardian facebookos alkalmazásán is megjelent egy tudósítás az alaptörvény és a sarkalatos törvények visszavonását követelő tüntetésről, amelyen – a cikk szerint – több ezren vettek részt. A lap ezt követően a korábbi, decemberi demonstrációkat (klubrádiós, MTV-s éhségsztrájk, LMP-s) is feleleveníti. Az online cikk idézi Krekó Pétert, a Political Capital vezető elemzőjét, aki elmondja, hogy “2010. május 20-án a választók 45 százaléka szavazott a Fideszre, míg most mindössze 20 százalékon áll a párt támogatottsága. Jelenleg nagy a politikusokban való kiábrándultság Magyarországon”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik