Nagyvilág

Nigériai iszlamisták elhajtanák az összes keresztényt az országból

Elhajtaná az összes keresztényt az országból egy nigériai iszlamista csoport. A Boko Haram, mely az al-Kaida helyi sejtje, azután adott ultimátumot az ország lakosságának közel felét kitevő keresztényeknek, hogy az elnök szükségállapotot hirdetett egy karácsonyi terrortámadást követően.

A fenyegetés válasz volt arra, hogy Goodluck Jonathan nigériai elnök a Boko Haram terrorcselekményei miatt szombaton szükségállapotot rendelt el négy északi szövetségi államban. Karácsonykor a Boko Haram öt merényletet követett el, s a madalai Szent Teréz-templomban egy robbantással 44 embert ölt meg.

A magát a Boko Haram képviselőjének mondó Abul Kvakva újságírókkal telefonon közölte, hogy a keresztényeknek három napjuk van az északi országrész elhagyására. Kijelentette, hogy a Boko Haram szembe fog szállni a hadsereggel, s az ország déli részén élő muzulmánokat felszólította, hogy térjenek vissza északra, mert a szervezetének bizonyítékai vannak arra, hogy meg fogják támadni őket.

Nigéria 160 milliós lakossága élesen megosztott: az ország északi részén élők nagy többségükben muzulmánok, a délen élők pedig keresztények.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik