Nagyvilág

Kiutálhatja Magyarországot az unió

Valamennyi uniós jogunkat megvonhatják, ha a tagállamok négyötöde ellenünk fordul.

Nem szerepel Magyarország a jövő hét közepén esedékes európai bizottsági ülés hivatalos napirendjén. A testület ügyeletes szóvivője, Joe Hennont hozzátette: ennek ellenére lehetséges, hogy a testület nem hivatalos jelleggel megvitasson bármilyen kérdést. Ez Orbán Viktor és José Manuel Barroso feszült hangú levélváltásai nyomán vetődött fel. Egyes külföldi lapok szerint ugyanis, ha a helyzet eszkalálódik, akár fel is függeszthetik hazánk szavazati jogát az unióban.

Szankcionálhatják Magyarországot

A nemzetközi jogász szerint a lehetőség valóban megvan arra, hogy a magyar kormány politikája önálló napirendi pont legyen az Európai Bizottság (EB) ülésén, ám ez a testület nem dönthet a tagországok szavazati jogairól. „A Lisszaboni Szerződés hetedik cikke szerint többféle eljárás van. Így az EB javaslatára fel lehet függeszteni valamely tagállam jogait, ehhez az uniós országok 4/-ének szavazata szükséges” – mondta Kende Tamás az FN24-nek.

A szakértő hangsúlyozta: ez nem csupán a szavazati jog megvonását jelentené, hanem valamennyi uniós jogot. Így például nem szállíthatnánk vámmentesen árut az unió többi tagállamába.

Precedenst teremthet

Kende Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy ilyen még soha nem történt, és a tagállamok alaposan meggondolnának egy ilyen döntést. Hozzátette: bár sok államnak vannak fenntartásai a magyar politikával kapcsolatban, egy ilyen precedens, amelyben a tagállamok szankcionálják egymást, komoly válsághelyzetet teremtene. „Nem tartom valószínűnek, hogy ezt meglépnék” – fogalmazott a nemzetközi jogász.

Magyarország és az Európai Bizottság közti kapcsolat azt követően vált rendkívül feszültté, hogy a testület elnöke, José Manuel Barroso személyes hangú levélben a jegybanktörvény és az egykulcsos adót bebetonozó stabilitási törvény visszavonására szólította fel Orbán Viktort. Barrosónak azzal kapcsolatban voltak kételyei, hogy a javaslat összhangban van-e az uniós alapszerződés 130-as cikkelyével, amely a központi bank függetlenségét igyekszik garantálni a tagországokban. Azt is kifogásolta, hogy a törvényjavaslat kidolgozása során az Európai Központi Bankkal (EKB) sem konzultáltak.  Orbán Viktor válaszában kifejtette: a brüsszeli kifogások minden alapot nélkülöznek, egyik törvény sem tartalmaz olyat, amelyet a közösségnek oka illetve módja volna elmarasztalni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik