Nagyvilág

2011 legsúlyosabb terrortámadásai

Idén sem fogták vissza magukat a világ terroristái, akik 2011-ben is számos merényletet és vérengzést követtek el.

Már 2011 első napján meg volt az év első terrortámadása, amelyet Egyiptomban hajtottak végre egy alexandriai kopt keresztény templom ellen. Az öngyilkos merényletnek 25 halálos áldozata volt. Az arab országban a koptok és a muzulmánok között az elmúlt években többször robbantak ki zavargások.

Hét nappal később az Egyesült Államokat döbbentette meg egy politikai vérengzés, amikor az arizonai Tucsonban egy 22 éves férfi tüzet nyitott a választókerületi fogadóórát tartó Gabrielle Giffords demokrata párti képviselőnőre, és a ott megjelent emberekre. A támadásban hatan vesztették életüket, köztük egy kislány, a fejlövést kapott politikus túlélte a merényletet.


A képre kattintva galéria nyílik! Figyelem! A képeket csak erős idegzetű olvasóink számára ajánljuk!

A kisebb, pár áldozattal járó iraki robbantásokat már fel sem jegyző nemzetközi sajtóba január végén került be Irak, amikor három egymást követő napon elkövetett három öngyilkos merényletben 133 ember halt meg. Irakban az utóbbi években érezhetően csökkent az erőszak, de a síita és szunnita közösség közti feszültség fennmaradt, az amerikai erők háttérbe vonulása, illetve kivonása után a merényletek leggyakoribb célpontja az iraki biztonsági erők lettek.

Még mindig januárban, Oroszországban is terroristák robbantottak. A legnagyobb moszkvai repülőtéren, Domogyedovón elkövetett merényletben 36-an haltak meg, és száznál is többen sebesültek meg. A merénylő egy fiatal szláv nemzetiségű férfi volt, aki az iszlám szélsőséges ágazatához csatlakozott.

Március 14-én az afganisztáni Kunduz városban egy toborzóiroda ellen hajtottak végre súlyos öngyilkos merényletet. A támadásban 37-en haltak meg. Afganisztánban az év első felében 1462 civil esett a harcok áldozatául, ami 15 százalékos növekedés 2010-hez képest, a háború tíz éve alatt sosem volt ennél nagyobb a polgári áldozatok száma.

Március 28-án 150 ember, köztük sok gyerek halt meg, amikor iszlamista szélsőségesek támadtak meg egy lőszergyárat a dél-jemeni Dzsaar városában, ami után robbanások sorozata következett be. Jemen, amelyet polgárháborús állapotok jellemeznek, az al-Kaida fontos hátországa, és a Dél-Jemen elszakadásáért harcoló szervezetek is hajtanak végre merényleteket.

Fehéroroszországot sem kímélte idén a terror. Április 11-én 14 ember halt meg, és kétszázan megsebesültek, amikor a minszki metróban távirányítású bomba robbant fel. A tett elkövetésével vádolt két férfit november végén halálra ítélték.

Szintén áprilisban a marokkói Marrákes egyik kávéházában 16 halottat követelő merényletet követtek e. Az áldozatok közül 11 külföldi, francia, holland és kanadai állampolgár volt. A tettesek a vizsgálat szerint az al-Kaida észak-afrikai szárnyához tartoztak.

Pakisztánban az Oszama bin Laden halálával végződő amerikai támadás után több véres merényletet hajtottak végre, bosszúból az Al-Kaida vezér május másodikai megölése miatt. Május 13-án nyolcvan ember halt meg egy katonai kiképzőközpontnál elkövetett kettős merényletben, Csárszadda városában. Az elmúlt tíz évben az öngyilkos merényletek ötezernél is több életet oltottak ki az országban.

Az északnyugat-kínai Hszincsiang-ujgur (Xinjiang Uygur) tartományban muzulmán szélsőségesek megostromoltak egy rendőrőrsöt. A július 18-án végrehajtott támadásnak legalább négy halálos áldozata volt. A többségében nem kínai, muszlim nemzetiségek lakta tartományban egyre gyakoriabbak a nacionalista, szeparatista és újabban vallási indíttatású terrorakciók. Két éve a tartomány fővárosában etnikai zavargások robbantak ki.

Az egész világon megdöbbenést okozott, amikor július 22-én 77 embert ölt meg Norvégiában egy szélsőjobboldali férfi. Anders Behring Breivik Oslo központjában, a kormányzati negyedben robbantott fel egy bombát, majd a közelben, Utoya szigetén a kormányzó párt ifjúsági szekciójának táborában rendezett vérengzést.


A képre kattintva galéria nyílik! Figyelem! A képeket csak erős idegzetű olvasóink számára ajánljuk!

Augusztus 25-én a véres esetekhez hozzászokott Mexikót is sokkolta, amikor Monterrey városában bérgyilkosok támadtak meg, majd gyújtottak fel egy kaszinót. A lövöldözésben, és az azt követő tűzvészben 55 ember vesztett életét. A latin-amerikai országban a drogkartellek egyre erőszakosabb cselekményeket hajtanak végre, csak Monterreyben a nyáron volt olyan hét, amikor 71 embert öltek meg a rivális bandák összecsapásaiban.

Algériában sem szűntek meg a merényletek, annak ellenére, hogy a nemzeti megbékélés politikájának meghirdetése után gyengültek a szélsőséges iszlamisták. Augusztus 26-án egy öngyilkos merénylő 18 embert ölt meg, amikor felrobbantotta magát egy katonai akadémia előtt, Cherchell városában.

Szomáliában az év egyik legsúlyosabb terrortámadását hajtotta végre az al-Shabaab. Az iszlamista milícia október negyedikén, egy fővárosi kormányzati épület előtt robbantott fel egy robbanóanyaggal megrakott teherautót. A merényletben 140 ember halt meg. Az afrikai országban gyakorlatilag nincs központi hatalom, területének nagy részét iszlamista lázadók ellenőrzik.

Németországban október közepén 15 gyújtóbombát találtak három nap alatt pályaudvarokon, vasúti sínpályák közelében. Ezek közül kettő robbant fel, de a detonációkban senki sem sérült meg. November végén az egész országot megrázó neonáci gyilkosságsorozatot derítettek fel. Három türingiai neonáci legkevesebb tíz embert ölt meg, áldozataik közül kilenc az országban letelepedett külföldi, egy pedig rendőr volt. Egy jelentés szerint a német újraegyesülés óta eltelt két évtizedben csaknem 200 halálos áldozat írható a szélsőjobb számlájára.


A képre kattintva galéria nyílik! Figyelem! A képeket csak erős idegzetű olvasóink számára ajánljuk!

Nigériában legalább 150 ember halt meg november negyedikén, egy összehangolt támadássorozatban. Az afrikai ország északi részén iszlamista szélsőségesek öngyilkos merényletek sorát hajtották végre rendőrőrsök, laktanyák, templomok és lakónegyedek ellen. Nigéria északi részén a muzulmánok, a délin a keresztények vannak többségben, a szélsőséges “nigériai tálibok” az iszlám törvénykezés bevezetését követelik.

Több hónapig tartó relatív nyugalom után december 22-én újra súlyos merényletsorozatot kellett elszenvednie Bagdadnak. Legalább 57 ember halt meg, és nagyjából kétszázan megsebesültek az iraki fővárosban történt összehangolt robbantásokban, amelyeket 13 különböző helyen hajtottak végre. Sokan attól tartanak, hogy az amerikai csapatok kivonulása után megismétlődik a 2006-2007-es felekezeti háború a síiták és szunniták között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik