Nagyvilág

Órákig folytathatta volna a mészárlást a tömeggyilkos

A tömeggyilkost egy nemi erőszakkal kapcsolatos ügyben rendelték be a hatóságok. Egyelőre tisztázatlan, miért nyitott tüzet a fegyvertelen tömegre és kezdte módszeresen levadászni áldozatait.

A liège-i karácsonyi vásáron kedden rendezett vérfürdő elkövetője, az akció közben életét vesztő Nordine Amrani még indulás előtt végzett egy 40 éves bejárónővel is, akinek holttestét a bérelt otthonához tartozó raktárban találták meg az elkövetőnél tartott házkutatás során. A halottak száma a bejárónő és egy másfél éves gyermek halálával 5-re, a sebesülteké pedig immár 125-re nőtt.  Öt kórházban ápolt sérült még mindig életveszélyes állapotban van. Sokkal több áldozata is lehetett volna az esetnek, hiszen a polgármester épp a rossz idő és az eső miatt halasztotta el a karácsonyi vásár megnyitó ünnepségét, melyet keddre terveztek – mondta el az AFP hírügynökségnek egy a városházán dolgozó ügyintéző.



Az első felvétel a támadást követő állapotokról. Figyelem, a videó megrázó felvételeket tartalmaz!

A rendőrség információi szerint a férfi egy pisztollyal és egy a belga hadseregben szabványos félautomata gépkarabéllyal, valamint jó pár gránáttal a táskájában indult el otthonról. Nordine Amrani kedden kora délután a városi bíróság szomszédságában felmászott egy pékség tetejére, három gránátot dobott a karácsonyi vásár miatt egyébként is tömött buszpályaudvarban várakozók közé, majd több sorozatot leadott fegyvereiből.

Egy helyszíni szemtanú szerint a támadás kezdete után a tömeg nem értette, honnan jönnek a lövések és a robbanások, ezért teljesen kaotikus állapotok uralkodtak, mindenki más irányba próbált menekülni.



Menekülő tömeg és káosz a támadás után a Place Saint Lamberten

A férfival egy fejlövés végzett, miután a negyedik felrobbanó gránát őt is megsebesítette. Azt még nem tisztázták, hogy a halálos lövést öngyilkosság vagy rendőrségi támadás során kapta, valamint azt sem, miért a közelében robbant az utolsó gránát.

Miután a támadó életét vesztette, a tér a szemtanúk szerint teljesen kiürült, a kordonon belül csak fluoreszkáló dzsekiben korzózó készenléti rendőrök látszottak. A férfi egyébként még folytathatta volna a halálos akciót, hiszen a mellette talált zsákban számos gránátot és tölténytárat találtak.

A Sudpresse belga újság információi szerint a 33 éves Amrani a támadás előtt átutalt egy jelentős összeget barátnőjének “Szeretlek szerelmem! Sok szerencsét!” üzenet kíséretében.

Joëlle Milquet belügyminiszter leszögezte, Nordine Amrani egyedül követte el az ámokfutást, büntetett előéletű volt, a rendőrség számára ismert drog- és fegyverügyletei voltak, nem lehet tehát terrortámadásról beszélni.

Motivációiról eddig nem sokat tudni, mivel nem hagyott maga után üzenetet. Tisztázatlan, hogy miért kezdett el a fegyvertelen tömegbe gránátokat dobálni, majd a szemtanúk szerint lőfegyvereivel szinte vadászni az áldozatokra, ahogyan azt júliusban az oslói mészáros is tette Utoya szigetén.

Amrani 40 hónapos börtönbüntetése során nem diagnosztizáltak elmebetegséget, és politikai motivációit sem hangoztatta. Iszlamista szálakat egyelőre nem találtak a hatóságok, bár az Amrani egyértelműen arab eredetű név: vágyat, ambíciót jelent. Az Al Jazeera által megkérdezett egyik szemtanú, Wissam Anabtawi szerint – aki a buszról leszállva látta Amranit – a férfi marokkói volt.

A tömeggyilkos 2010. októberében szabadult, és a lövöldözés napján jelenése lett volna a rendőrségen, ahol a korai szabadulásával kapcsolatos feltételek teljesítéséről, valamint egy folyamatban lévő nyomozás részleteiről lett volna szó. Terrorcselekménnyel kapcsolatos ügyekben soha nem gyanúsították meg. A közlemény szerint a férfi vélhetően attól tartott, hogy visszakerül a rács mögé, mert ezeket a feltételeket nem teljesítette. A CNN információi szerint a keddi berendelés során Amranit egy nemi erőszakkal kapcsolatos ügyben is meg akarták hallgatni.

A belga igazságügyminiszter, Annemie Turtelboom szerint a férfi próbaidőre bocsátásának körülményeit a minisztérium erre a célra létrehozott bizottsága fogja vizsgálni. “Elsősorban annak kell utánanéznünk, hogyan lehetne szigorítani az illegális fegyverkereskedelemmel kapcsolatban elítéltek próbaidőre engedését, valamint a büntetések időtartamának kiterjesztését is fontolóra kell venni. Az elmúlt években jelentősen megnövekedett a keletről érkező fegyverszállítmányok mennyisége” – mondta az igazságügyminiszter.

Szerda délután egyperces néma megemlékezést tartanak a liège-i vérengzés áldozatainak emlékére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik