Nagyvilág

Zsidók támadtak az izraeli hadseregre

Mintegy ötven zsidó telepes támadta meg az izraeli hadsereg egyik észak-ciszjordániai katonai támaszpontját. A szélsőségesek járművekben tettek kárt, és kővel dobálták meg az egyik tisztet.

A rendbontókat szétoszlatták, és kettejüket őrizetbe vették – mondta el Miki Rózenfeld, az izraeli rendőrség szóvivője. Benjámin Netanjahu miniszterelnök elítélte a történteket, és felszólított, hogy “agresszívan lépjenek fel azok ellen, akik izraeli katonákra és parancsnokaikra támadnak”.

A zsidó szélsőségesek tettét a telepesek vezetői is elítélték. Dani Dajan, a Júdea-Szamariai Telepek Tanácsa (JESA) nevű nagy ciszjordániai zsidó telepesszövetség elnöke arra kérte a felelősöket, hogy adják fel magukat, ha pedig nem teszik, akkor számoljanak vele, hogy őrizetbe veszik és bíróság elé állítják őket.

A Ynet hírportál szerint az érintettek az engedély nélkül felhúzott telepeken élők kilakoltatása ellen próbáltak tiltakozni. “Ez az ára” jelszóval szélsőséges zsidók korábban is gyakran támadtak olyan épületekre, amelyek palesztin vagy izraeli katonai tulajdonban álltak, így juttatva kifejezésre, hogy nem értenek egyet az izraeli kormánypolitikával.

Órákkal korábban telepesek egy másik csoportja behatolt egy zárt katonai övezetbe Ciszjordánia Jordániával határos részén. Az izraeli biztonsági erők mind a 17 érintettet elfogták. Ciszjordániában a 2,5 millió palesztin mellett körülbelül 300 ezer zsidó telepes él, kis részük az izraeli kormány által is illegálisnak nyilvánított területen, a telepesek által “helyőrségnek” nevezett telepeken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik