Nagyvilág

Lázadáshullám az olasz börtönökben

Teljes a készültség Olaszország több mint kétszáz büntetés-végrehajtási intézetében, a rabok tiltakozó akciói miatt.

Karácsonyi robbanástól tartanak az olasz rendőrszakszervezetek, miután az elmúlt hétvégén a rabok különféle tiltakozásformáitól voltak hangosak a túlzsúfolt börtönök. Elsőként az anconai Montacuto börtönének női szárnya lázadt fel, ahol a rabok fűtetlen cellákban, földre fektetett gumimatracokon alszanak. Az elítéltek felgyújtották celláikat, borotvapengével öngyilkossággal fenyegettek, mások ajkukat összevarrva tiltakoztak.

A 178 férőhelyes anconai börtönben 448-an töltik büntetésüket. A lázadás lecsillapodása után csak annyit tudtak tenni, hogy tizenhárom rabot más börtönbe helyeztek át. Máshol sincsen hely – jegyezte meg az olasz sajtó.

Parma börtönében lepedőket gyújtottak fel és ételt dobálva tiltakoztak a rabok. Egy börtönőr füstmérgezést szenvedett. Ebben a börtönben ötven különösen veszélyes maffiavezért őriznek, közöttük Bernardo Provenzanót, a 2006-ban elfogott szicíliai keresztapát és a szükségesnél 170-nel kevesebb a börtönőrök száma.

A börtönökben szolgáló rendőrök független szakszervezetének főtitkára szerint a börtönökben országos szinten uralkodó feszültség láncreakciót indíthat el, és a börtönőrök létszámemelését szorgalmazta annak elkerülésére.

Paola Severino, az új olasz kormány belügyminisztere szerint a börtönök túlzsúfoltságára az elektronikus karperec hozhatna megoldást. Ezt Olaszországban már 2001-ben bevezették, de a gyakorlatban alig alkalmazzák. A kevésbé súlyos bűncselekményért elítélt, nem visszaeső rabok hagyhatnák el a börtönt karpereccel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik