Nagyvilág

Nem tetszik a rendszer az oroszoknak?

A vasárnapi választások után, ellenzéki tüntetőket vettek őrizetbe a moszkvai Diadal téren.

Legalább kétszáz tüntetőt őrizetbe vettek a rendőrök a moszkvai Diadal téren, ahova kedden a Jabloko és a Másik Oroszország ellenzéki pártok szerveztek tiltakozást a választási visszaélések miatt.

A helyszíni tudósítások szerint Moszkva egyik központi terét több száz, a kormányzattal szimpatizáló ellentüntető foglalta el, még mielőtt az interneten meghirdetett ellenzéki megmozdulás részvevői odaértek volna. A rendőrség, amely nagy erőkkel vonult fel, megakadályozta, hogy a választások ellen tiltakozni készülők kijussanak a Diadal térre az oda vezető Majakovszkij metró kijáratán keresztül és szinte azonnal elkezdték kiszorítani a térről a tüntetőket.

Az őrizetbe vettek között van a Jabloko vezetője, Szergej Mitrohin is, akit éppen akkor fogtak le, amikor arról próbálta meggyőzni a rendőri erők parancsnokát, hogy nem az ellenzéki szimpatizánsok, hanem az Egységes Oroszország zászlóival felvonult és dobokkal, hangosbeszélőkkel hangoskodó fiatalok szegték meg a gyülekezési törvényt.
Mitrohint kedden már az ellenzéki akció elején őrizetbe vették egyszer, de rögtön elengedték, amikor felmutatta képviselőjelölti igazolványát. A vasárnapi parlamenti választásokon a Jabloko 3,43 százalékot szerezte meg, ami nem volt elegendő a törvényhozásba jutáshoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik