Nagyvilág

Schmitt kitüntette Laurert Washingtonban

A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével tüntette ki az államfő az Amerikai Magyar Koalíció alapító tagját és nyugalmazott elnökét.

Laurer Edith az amerikai magyarság érdekképviseletéért és közösségi életének szervezéséért, a határon túli magyarok kulturális, oktatási és emberi jogi támogatásáért, valamint a magyar–amerikai kapcsolatok mélyítése érdekében tett több évtizedes szolgálataiért kapta a magas kitüntetést. Schmitt Pál a kitüntetést az Amerikai Magyar Koalíció (Hungarian American Coalition, HAC) hagyományos Mikulás-gálavacsoráján nyújtotta át.

Az 1991-ben létrehozott non-profit amerikai magyar ernyőszervezet, a HAC fő célja, hogy előmozdítsa az amerikai magyar érdekek és ügyek hivatalos képviseletét. Lauer Edith a HAC vezetőjeként jelen volt számos kulcsfontosságú, NATO-bővítéssel kapcsolatos fehér házi megbeszélésen 1994 és 1998 között. Magyarországon konferenciákat szervezett, hogy tájékoztassa a választókat a NATO-tagság nyújtotta előnyökről és kötelezettségekről.

Emellett magyar diákok számára megpályázható amerikai egyetemi ösztöndíj létrehozásában segédkezett, amerikai látogatásokat készített elő magyar tisztségviselőknek, részt vett a szlovákiai magyar íróknak adományozható irodalmi díj megalapításában, támogatási programokat szervezett magyar diákoknak és iskoláknak Romániában és Kárpátalján, valamint képzési programokat indított Szlovákiában.

Az elmúlt két évtized során a HAC számos tagja látogatott a térségbe a történelmi magyar kisebbségi közösségek oktatási és kulturális igényeinek felmérésére, illetve szervezeti és pénzügyi támogatásának biztosítása érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik