Nagyvilág

Halálos szélvihar tarol Észak-Európában

Halottak, eltűntek, közlekedési káosz és majdnem félmillió áram nélkül maradt ember a több országban is pusztító szélviharok miatt.

Az Európa északi területein tomboló szélviharok Norvégiában legalább két ember halálát okozták: egyiküket egy autóra dőlt fa ölte meg, a másik kishajójának elsüllyedésekor szenvedett halálos sérülést. Közben újraindították a keresést egy tévéstáb két tagja után, akiket egy tengerparti hullám sodort el az ország déli részén. A stáb egy harmadik tagja megmenekült, ő értesítette a hatóságokat. A régióban 20 méteres hullámok is voltak, ezért rendkívül csekély az esély arra, hogy élve találjanak rá a forgatócsoport két eltűnt tagjára.

Lengyelországban öten sérültek meg járművekre zuhant faágaktól, és sok épület megrongálódott. Az ország több területén majdnem 340 ezer ember maradt áram nélkül. A térség többi országában is jelentős áramkimaradásokat okoztak a heves szelek. Észtországban, Oroszországban, Lettországban és Litvániában is tízezrek maradtak áram nélkül.

A szélviharok miatt Norvégiában és Észtországban is számos kompjáratot töröltek, Tallinnból hétfő egy hajó sem indult Helsinkibe, zárva van a litván Klaipeda kikötője. Lengyelországból nem indultak hajók Svédország felé a tengermelléki városokból és a vasútvonalakon nagy késések tapasztalhatók a sínekre dőlt fák és leszakadt távvezetékek miatt.

A kalinyingrádi Hrabrovo repülőteréről késéssel indultak járatok, ugyanakkor a még mindig erős vihar miatt a légikikötő nem fogadja az érkező gépeket. Az előrejelzések szerint a nap közepére csitulhat a szél ereje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik