Nagyvilág

Meghalt egy éhségsztrájkoló tüntető

Egy ember meghalt, amikor ukrán rendőrök Donyeckben felszámolták a nyugdíjcsökkentésük miatt éhségsztrájkoló egykori csernobili "likvidátorok" táborát.

A mintegy 30 tüntető november 14. óta tiltakozott a kelet-ukrajnai városban, miután csökkentették az 1986-os csernobili atomerőmű-baleset következményeinek felszámolásában részt vevők – helyi szóhasználattal likvidátorok – állami nyugdíját.


Fotó: Reuters

A fagypont körüli hőmérséklet miatt a rendkívüli helyzetek minisztériuma egy nagy sátrat állított fel melegedőnek a tüntetők “kemény magja” számára. Miután azonban a múlt héten egy bíróság törvényellenesnek minősítette a tiltakozást, a rendőrség vasárnap éjjel megszállta a központi sátrat, elvitték az áramfejlesztőt, a kályhát és kikapcsolták a villanyt.

Az akció miatt kialakult zűrzavarban egy 70 éves férfi rosszul lett és később a mentőautóban meghalt – mondta el a tüntetés szervezője, terrorcselekménynek minősítve a sátortáboruk elleni “rendőrségi támadást”. A férfi korábban mellkasi fájdalmakra panaszkodott, de nem fogadta el a mentősök tanácsát, hogy szívpanaszaival menjen kórházba.

A Janukovics-kormány egyebek közt a szovjet időkből származó nyugdíjrendszer reformját vállalta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 15 milliárd dolláros készenléti hitelprogramjáért cserébe. Az IMF-nek tett másik ígérete a lakossági gázár felemelése volt. Az intézkedések jelentősen csökkenthetik a hatalmon lévő Régiók Pártjának népszerűségét. A csernobili “likvidátorok”, akiket 25 éve családjukkal együtt elköltöztettek az ország északi részéből, gyakran felemelik a hangjukat a kormány megszorító intézkedéseivel szemben, s rendszeresen tiltakoznak a kijevi parlament épülete előtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik