Nagyvilág

28 pakisztánit ölt meg a NATO

28 pakisztáni katona életét követelte egy NATO-támadás.

A pakisztáni külügyminisztérium szóvivője szerint Juszuf Raza Gilani pakisztáni miniszterelnök “a legerőteljesebben elítélte a NATO vezette afganisztáni nemzetközi erőknek egy pakisztáni őrposzt elleni támadását, és utasítására a külügyminisztérium a legerőteljesebben veti fel a kérdést a NATO-nak és az Egyesült Államoknak”.

A NATO helikopterei közép-európai idő szerint pénteken este támadták meg az északnyugat-pakisztáni, az afgán határtól 2,5 kilométerre lévő katonai állást, amelyen negyven pakisztáni katona tartózkodott.

John Allen tábornok, az afganisztáni NATO-erők parancsnoka szombati nyilatkozatában részvétét nyilvánította “az eset során megölt vagy megsebesített pakisztáni katonák családjának”, s az eset alapos kivizsgálására tett ígéretet.
Egy neve elhallgatását kérő, magas rangú pakisztáni katonatiszt szerint súlyos következményei lesznek annak, hogy a NATO-erők “minden ok nélkül megtámadták állásunkat és álmukban megölték a katonákat”.

Szombaton délelőtt Pakisztán lezárta az afganisztáni NATO-erők legfontosabb, a Khyber-hágón át vezető szárazföldi utánpótlási vonalát. “Leállítottuk az utánpótlást és mintegy negyven tartálykocsit és teherautót fordítottunk vissza” – nyilatkozta egy magas rangú kormánytisztviselő a Reutersnek. Egy másik hivatalnok szerint az utánpótlást szállító járműveket biztonsági okokból fordították vissza.

Az Afganisztánban állomásozó NATO-erők utánpótlásának 49 százaléka az említett úton jut célba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik