Nagyvilág

Kiűznék a zenét és a szitkokat a szerb parlamentből

Újra felmerült egy parlamenti viselkedési kódex kidolgozása Szerbiában. Felesleges lenne?

Tilos lesz a szerb parlamentben káromkodni és zenét hallgatni, miközben valamelyik képviselő a beszédét mondja, vagy felszólal. Legalábbis akkor, ha több év után most tényleg elkészül a parlamenti viselkedési kódex, amelynek kidolgozásáról a parlament adminisztratív bizottságának elnöke számolt be.

A kódex kidolgozásának szükségességét hat-hét évvel ezelőtt vetette fel először a szabályok legnagyobb élharcosának tekintett Gordana Comic, a szerb parlament jelenlegi alelnöke. Javaslatát akkor lesöpörték az asztalról a képviselők, mondván: “teljesen felesleges egy ilyen dokumentum, hisz mindenki tudja, mi a tisztességes viselkedés és mi nem”.

Comic akkor erre az érvre azzal vágott vissza: “Nos, ha így van, akkor miért probléma papírra vetni a tisztességes viselkedés szabályait?”

A javaslat újbóli felvetését különbözőképpen kommentálták a parlamenti pártok képviselői. A Szerb Haladó Párt elnökének semmi kifogása egy ilyen jogszabály elfogadása ellen, de akkor az legyen mindenkire kötelező. “Ha ugyanis a hatalom jobbra és balra is csap egyet, akkor arról mindenki hallgat, ha viszont én barackot nyomnék valakinek a fejére, akkor az másnap az újságok címoldalán szerepelne”.

Egészen sajátos volt a radikálisok érvelése: “Teljesen felesleges egy ilyen magatartási kódex, főleg, ha olyan országokat akarunk példaképnek tekinteni, amelyek felrúgják a nemzetközi normákat és szabályokat”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik