Nagyvilág

Tündérmeséről beszél a tömeggyilkos

A szélsőbaloldali kambodzsai rezsim egykori államfője tündérmesének nevezte az ellene folyó per alapját képező vádiratot.

Khieu Samphan, a kis délkelet-ázsiai országot 1975 és 1979 között irányító vörösk hmer rezsim, a “Demokratikus Kambodzsa” államfője a phnompeni bíróság előtt zajló főtárgyaláson kijelentette: “Önök a jelek szerint azt akarják, hogy az egész világ elhiggye a tündérmeséiket. (…) Az a gyanúm, csakugyan azt akarják, hogy porba hulljon a fejem.”


Fotó: MTI/EPA/ECCC/Mark Peters

Samphan szerint a bírák “akár hiszik, akár nem, a kambodzsai nép többsége bennünket támogatott a Lon Nol-rendszerrel szemben”. Lon Nol tábornok volt a vezére annak a katonai államcsínynek, amely 1970-ben amerikai támogatással megbuktatta Norodom Szihanuk államfőt. Lon Nol kormányzatát 1975 tavaszán buktatta meg a kommunista felkelés, hatalomra juttatva a Kína-barát vörös khmereket.

E rezsim még életben lévő vezetőit – Khieu Samphan mellett Nuon Cheát és Ieng Saryt – népirtás, háborús és emberiesség elleni bűntettek vádpontjai alapján állították bíróság elé. A szélsőséges maoista vörös khmerek “forradalmi” ideológiájuk nevében terrorrendszert vezettek be. A lakosság egynegyede esett a népirtás áldozatául: négy év leforgása alatt mintegy 1,7 millió embert gyilkoltak meg, gyakorlatilag kiirtották az értelmiséget, elnéptelenítették a városokat, és a lakosság nagy részével kényszermunkát végeztettek.

Samphan védője ugyanaz a francia ügyvéd, Jacques Verges, aki két hírhedt politikai figura – Slobodan Milosevic szerb diktátor és Klaus Barbie náci háborús bűnös – bíróság előtti védelmét is ellátta korábban. A vádiratról nyilatkozva kijelentette, hogy a teremben ülők “Alexandre Dumas tollára méltó csodálatos regényt hallhattak”. Szerinte az ügyészek “a valóságtól elszakadt látomásokat” kergetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik