Nagyvilág

Összecsapások az atomhulladék-szállító vonatnál

Összecsaptak a rendőrökkel tüntetők a nyugat-franciaországi Valognes közelében, ahonnan délután indul el az utolsó német nukleáris hulladékot szállító szerelvény Németországba.


Fotó: Reuters

A Collectif Stop Castor elnevezésű szervezet mintegy száz aktivistája már a hajnali órákban megkezdte a vonat áthaladásának megakadályozására szervezett akcióját. Öt személyt, akik el akarták foglalni a vasúti pályát, a rendőrség őrizetbe vett.

Más tüntetők eközben megkísérelték elhordani a sínpályát alátámasztó zúzott követ, illetve vasrudakat, fém- és betondarabokat, valamint hatalmas köveket hordtak a sínekre. A rendőrök könnygázzal, majd gumibotokkal távolították el a környezetvédő aktivistákat. Ezt követően a környező mezőkön a legelésző tehenek között csaptak össze a kavicsokkal dobálózó tüntetők és a rendőrök.

A prefektúra előzetesen betiltott szerdára minden tiltakozást a Valognes és Lison közötti hetven kilométeres vasúti szakasz 500 méteres körzetében, ahol délután kell áthaladnia a francia Areva atomcsoport 12. és egyben utolsó német nukleáris hulladékot szállító vasúti szerelvényének. A területet gépkocsival is tilos megközelíteni.

Az utolsó vonattal 11 különleges konténerben 150 tonna nukleáris hulladékot visznek a La Hague-i üzemből a kétezer kilométerre található németországi Gorlebenbe tárolás céljából. A hulladék német atomerőművekből származik, és az Areva üzemében dolgozták fel újra.


Fotó: Reuters

A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet szerint az utolsó szállítmány ugyanakkora mennyiségű “magasan radioaktív” hulladékot tartalmaz, mint az előző szerelvény. Tavaly novemberben három nap alatt ért el a hulladékszállító vonat Valognes-ból a célállomására, miután három órát a franciaországi Caenban, majd egy teljes éjszakán át Németország északi részén vesztegelt az antinukleáris tüntetők blokádja miatt. A német rendőrség már jelezte, hogy több tízezer tüntetőre számít a vonat áthaladása során.

Franciaország és Németország abban állapodott meg, hogy 2012 előtt minden német nukleáris hulladéknak el kell hagynia Franciaország területét. A német hulladék feldolgozása 1996 óta folyt Franciaországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik