Nagyvilág

Mubarak katonai ruhában

A kairói tüntetők szerint a megbuktatott elnök szelleme kísért Egyiptomban. Több mint harminc áldozata van az összecsapásoknak.

A tüntetések annak ellenére folytatódtak, hogy Mohamed Huszein Tantávi marsall, a Fegyveres Erők Katonai Tanácsának vezetője egy ritka beszédében megígérte, hogy 2012. június végéig elnökválasztást írnak ki, s közölte: kész népszavazás eredményeképpen azonnal távozni a hatalomból.

Az ENSZ emberi jogi felelőse, Navi Pillay elítélte az egyiptomi tüntetők elleni “nyilvánvalóan túlzó erőszakot”, és független vizsgálatot követelt az ügyben. Az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) önmérsékletre szólította fel Egyiptomot a véres tüntetések után, és felszólította a hadsereget, hogy térjen vissza a laktanyákba.

A kedden a téren tüntető több tízezer egyiptomi közül számosan a Tahrír téren töltötték az éjszakát, jelezve, hogy a négy napja tartó tüntetések és a rendőrökkel való, országszerte több mint harminc halálos áldozatot követelő összetűzések után elutasítják az ajánlatot. Nem hiszik az előző rendszerben miniszterként szolgáló marsall egyetlen szavát sem, akit immár Hoszni Mubarak megbuktatott elnök rendszerével azonosítanak. “Tantávi Mubarak katonai egyenruhában” – jelentette ki az egyik tüntet, egy 35 éves könyvelő.

A volt elnököt megdöntő februári tüntetések idején a tömeg megszállva tartotta a Tahrír teret a harminc éve hatalmon lévő vezetés távozását követelve. Mubarak végül február 11-én mondott le. Az utcai megmozdulások elszántsága, amely már kikényszerítette a katonai vezetés által kinevezett kormány távozását, hosszú huzavonát jelez öt nappal a Mubarak távozása utáni első választások előtt.

Kairón kívül Alexandriában, Port Szaidban, Szuezban, Kenában, Aszjútban és Asszuánban, valamint a Nílus-deltában fekvő Dakahlíja tartományban is voltak összecsapások. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint szombat óta harmincketten haltak meg, a Reuters hírügynökség adatai szerint viszont 37 a halottak száma.

“Az al-Ahbár című napilap “Második forradalom” címmel számolt be a tüntetésekről. “A legveszélyesebb, ami történhet, az a nép és a hadsereg közötti viszony megromlása” – figyelmeztetett a cikkíró. Az al-Ahrám figyelmeztet: minél hosszabb az átmeneti időszak, annál mélyebb a két fél közötti bizalmi válság.

Matan Vilnai izraeli belbiztonsági miniszter szerdán reményét fejezte ki, hogy Tantávinak sikerül Egyiptomban elkerülnie “az általános káoszt”. “Az egyiptomi helyzet problémás, kényes és nem világos. Tantávi megpróbálja elkerülni a zűrzavart és a lehető legrendezettebben átadni a hatalmat. Reméljük, hogy sikerrel jár, és az egyiptomiaknak is ebben kell reménykedniük, különben az általános káosz nagyon rossz lesz Egyiptom számára” – jelentette ki Vilnai az izraeli katonai rádióban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik