Nagyvilág

Medvegyev rakétákkal fenyeget

Az orosz elnök rakétákat irányíttat az amerikai rakétapajzs Európában épülő elemeire, ha nem lesz egyezség a NATO-val.

Az orosz elnök utasítást adott a kalinyingrádi övezetben lévő, rakétatámadásokat előrejelző radarrendszer üzembe helyezésére, és kilátásba helyezte: megegyezés hiányában rakétákat irányíttat az amerikai rakétapajzs Európában kiépülő elemeire.

Dmitrij Medvegyev erről a lakossághoz intézett televíziós üzenetében számolt be. Sajnálatosnak nevezte, hogy nem vezettek sikerre az Egyesült Államokkal és a NATO-val kezdett tárgyalások a közös európai rakétavédelemről, mert – mint mondta – a partnerek nem veszik figyelembe Oroszország aggodalmait.

Az orosz államfő drámai hangulatú televíziós beszédében kijelentette, hogy a helyzet elég komoly, ezért az orosz lépéseket ésszerű döntésnek nevezte. Arra figyelmeztette a NATO-t és az Egyesült Államokat, hogy  “amennyiben Oroszország számára kedvezőtlenül alakul a helyzet az európai rakétavédelmi rendszerrel kapcsolatosan, akkor fenntartja jogát, hogy visszakozzon a további lépésektől a leszerelés és a fegyverzetellenőrzés terén.” Ezen túlmenően, figyelembe véve a hadászati támadó és védelmi fegyverzetek elválaszthatatlanságát, kölcsönös kapcsolódását, “indítékok keletkezhetnek a START-szerződésből való kilépésre. Ez magában a megállapodásban is benne van”- hangsúlyozta Dmitrij Medvegyev.

Az orosz elnök ugyanakkor megerősítette, hogy Moszkva nem zárja be az ajtókat sem a NATO, sem a nyugati partnerek előtt, hanem hajlandó a konstruktív tárgyalások folytatására. Mint mondta:”nincs még veszve az esély a megállapodásra a NATO-val és az Egyesült Államokkal a rakétavédelmi rendszerről.” Medvegyev szerint  “van még idő arra, hogy megegyezzünk és Oroszországban megvan a politikai akarat a szükséges megállapodásokra, amelyek teljesen új lapot nyithatnak az Egyesült Államokkal és a NATO-val való kapcsolatokban”.

Moszkva szerint az Európába szánt amerikai rakétavédelmi rendszer veszélyezteti hadászati nukleáris erejét. Oroszország korábban is újabb fegyverkezési versennyel fenyegetőzött arra az esetre, ha Washington nem veszi figyelembe aggodalmait.

Orosz részről 2009-ben függesztették fel az Iszkander rakéták telepítésére vonatkozó terveiket, miután Barack Obama elnök visszafogta elődje, George W. Bush rakétavédelmi terveinek megvalósítását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik