Nagyvilág

Kiirtásra ítélt kóbor kutyák Romániában

Egy új törvény alapján befoghatják és elpusztíthatják a kóbor ebeket a romániai önkormányzatok. Az állatvédők tiltakoznak.

Radikális módot választott a román törvényhozás a kóbor kutyák kezelhetetlenné vált problémájára. Egy kedden elfogadott új törvénnyel ugyanis lehetővé tették, hogy a városi önkormányzatok befoghassák és elpusztíthassák az ebeket, ha harminc napon belül senki sem fogadja be őket. Az egyes polgármesteri hivataloknak azonban előbb helyi népszavazással vagy közvélemény-kutatással kell megbizonyosodniuk arról, hogy a polgárok egyetértenek-e ezzel a gyakorlattal.

A törvény ellen máris felemelték a szavukat a nemzetközi állatvédő szervezetek, és olyan hírességek, mint Brigitte Bardot. Az “erkölcstelennek” bélyegzett eljárás helyett menhelyek létesítését és az állatok sterilizálását javasolják, ami azonban jóval nehezebb és költségesebb megoldás.

A kóbor kutyákkal kapcsolatos gondok még akkor kezdődtek, amikor Ceausescu-éra nyolcvanas éveiben emberek ezreit kényszerítették arra, hogy házakból lakásokba költözzenek, ahol már nem tudtak mihez kezdeni az állatokkal. A kóbor kutyák falkája azóta egyre gyarapodott, és mivel mindeddig érdemben nem foglalkoztak a problémával, évente ezrek szorulnak kezelésre kutyaharapás miatt. Csak Bukarestben negyvenezerre teszik az utcán gazdátlanul élő ebek számát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik