Nagyvilág

Irán dacol a szankciókkal

Az új nyugati szankciók nem vetik vissza Irán lendületét a nukleáris program folytatásában - mondta Mahmúd Ahmadinezsád.

“Azt tanácsolom önöknek, hogy mondjanak le ezekről a módszerekről (szankciókról), ne higgyék, hogy a rossz kedvük, a fogaik és karmaik mutogatása letéríti az irániakat az útjukról” – jelentette ki az iráni elnök a Teherántól keletre lévő Pakdast városában, aláhúzva, hogy Irán “nem akar atomfegyvert”.

“Az iráni nép jottányit sem enged, és nem hajlandó megengedni másoknak, hogy megfosszák jogaitól” – tette hozzá. Ahmadinezsád ezenkívül leszögezte, hogy az iráni devizatartalékok lefoglalására irányuló minden kísérletet lopásnak tekintenek, és az irániak úgy fognak viselkedni az elkövetőkkel, ahogy azt a tolvajok esetében teszik.

Az amerikai kormányzat hétfőn jelentett be újabb büntetőintézkedéseket Iránnal szemben, hogy nagyobb nyomást gyakoroljon Teheránra atomprogramjának feladása érdekében. Washington a lépéseit, amelyek a korábban már meghozott szankciókra épültek, egyeztette Nagy-Britanniával és Kanadával. A korlátozások az iráni olajipart és vegyipart, valamint az iráni nukleáris közbeszerzésben és az urándúsításban részt vevő cégek tevékenységét veszik célba.

Az Európai Unió tagállamai kedden jutottak elvi egyetértésre az Irán elleni szankciók kibővítéséről. A tagállamok képviselői további mintegy kétszáz iráni személlyel és intézménnyel, testülettel, szervezettel, céggel egészítették ki az eddig is szankciókkal sújtottak listáját.

Megtiltják az európai cégeknek, hogy üzleteljenek a listára felkerült vállalatokkal, míg a hivatalos személyek uniós országokban lévő pénzeszközeit befagyasztják, és nem kapnak beutazási engedélyt az EU területére. A döntést formálisan az EU külügyminisztereinek december 1-jei találkozóján szentesítik, addig még akár bővíthetik is a szankciók körét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik