Nagyvilág

Újabb szankciók Irán ellen

Új, az iráni energetikai és pénzügyi szektort érintő büntetőintézkedéseket jelentett be az amerikai kormány.

Barack Obama amerikai elnök elrendelte, hogy büntetőintézkedések sújtsanak mindenkit, aki segítséget nyújt az iráni kőolajforrások fejlesztésében vagy bővítésében. A szankciók első ízben irányulnak az iszlám köztársaság olajipara ellen, megtiltva az abban felhasználható termékek, szolgáltatások és technológiák szállítását.

Washington egyúttal a pénzmosás központjának, valamint a kormányokra és a pénzintézményekre nézve fenyegetésnek nyilvánította az iráni bankrendszert, beleértve az ország központ bankját, de újabb szankciókat nem rendelt el ellene.

A szankciókkal kapcsolatban kibocsátott elnöki közlemény rámutatott, a brit és a kanadai kormánnyal összhangban meghozott intézkedések újabb lépést jelentenek Irán további elszigetelése és büntetése felé, amiért az megtagadja, hogy nukleáris programjával kapcsolatban eleget tegyen nemzetközi kötelezettségeinek. A dokumentum rámutatott, hogy az iszlám köztársaság nem teljesítette az atomsorompó-egyezményből fakadó kötelezettségeit, és ismételten megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait.

A szankciókban 11 olyan magánszemélyt és entitást konkrétan is megneveznek, akik segítették Iránt nukleáris programjának megvalósításában, egyebek mellett a dúsított urán és a nehézvíz előállításában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik