Nagyvilág

Magyarok bajban – külföldi sajtó az IMF-tárgyalásokról

Kiszámíthatatlan magyar politikáról és a piacok nyomásával szemben tanácstalan vezetésről ír a nemzetközi sajtó.

A Németországban megjelenő Financial Times Deutschland, a francia Le Figaro, a Wall Street Journal európai kiadása és a lengyel Gazeta Wyborcza című lap is cikket jelentetett meg kedden arról, hogy Magyarország is az IMF-hez fordult.

A segítségkérés azt mutatja, hogy az ország vezetése tanácstalanul áll a piacok növekvő nyomásával szemben – értékelte a hírt a Financial Times Deutschland. A “Magyarország az IMF-fel akarja megmentetni magát” című cikkében a lap emlékeztett arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök tavalyi választási győzelme után véget vetett a valutaalappal való addigi együttműködésnek, az európai adósságválság azonban Magyarországot is véleményének megváltoztatására kényszerítette. Az újság ugyanakkor német szakértőket is idézett, akik kételyeiknek adtak hangot a magyar makroökonómiai helyzettel kapcsolatban.

A Le Figaro című francia napilap a tárgyalások kapcsán a Natixis bank elemzőjét idézte, aki szerint a piacok már megelőlegezték a magyar szuverén adósbesorolás leminősítését a bóvli kategóriába, miután a nagy hitelminősítők negatív kihatású megfigyelés alá vették Magyarországot. A Le Figaro azt is megemlítette, hogy a Natixis szerint Orbán Viktor kormányzása rontotta a befektetői hangulatot.

Orbán Viktor “hazafias” gazdaságpolitikája “olyan gulyás, amelyben keverednek az értelmes gondolatok a populista dumával” – írt a The Wall Street Journal. Az üzleti napilap európai kiadása felhívta a figyelmet arra, hogy a hitelminősítő intézetek az aggodalmuk legfőbb forrását a politika kiszámíthatatlanságában jelölték meg, és megjegyezte, hogy az eurózóna problémáinak súlyosbodása miatt a hitelpiacok idegesek. A WSJE szerint “Orbán a kételkedők érett célpontjává tette Magyarországot”.

A Gazeta Wyborcza című baloldali liberális lengyel napilap keddi számában címoldalon, Magyarok bajban főcím alatt számolt be arról, hogy a magyar kormány a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) fordult pénzügyi segítségért. A beszámoló szerint az IMF-segítség kérésében nem lenne semmi meglepő, ha a magyar kormány 2010 nyarán nem mondott volna le nyilvánosan az IMF és az EU támogatásáról az ország gazdasági szuverenitása visszaszerzésének jegyében. Magyarország pénzügyi nehézségeiről szólva a szerzők kitérnek arra, hogy ezek a Gyurcsány-kormány felelőtlen költekezései miatt keletkeztek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik