Nagyvilág

Újabb összecsapások Kairóban – már húsz halott

Rendőrségi támadást vertek vissza a Kairóban tüntető fiatalok, miután a hétvégi összecsapásokban tucatnyian haltak meg.

Visszaszivárogtak a kairói Tahrír térre a hadsereg hatalomátadását követelő fiatalok a biztonsági erők vasárnapi esti támadása után. A környező utcákon összegyűlt tüntetőknek hétfő reggelre sikerült újra elfoglalniuk a Hoszni Mubarak elleni tüntetések alatt világhírűvé vált teret, majd felszedett utcakövekkel kezdték el dobálni a hajnalban ellenük felvonult rendőröket.


További képekért kattintson a fotóra
Fotó: Reuters

Az összecsapásokban meghalt emberek száma hétfőre már húszra emelkedett – közölte az egyiptomi állami televízió, az egyiptomi egészségügyi minisztériumra hivatkozva. Az Al Jazeera közlése szerint ebben a hétfői halálesetek is szerepelnek. A legutóbbi adatok 13 hétvégi halottról szóltak.

Egy tüntető elmondása szerint délutánra két tiltakozó menet fogja elérni a Tahrír teret, dacolva az ellenséges biztonsági erőkkel. A tüntetők megpróbálják ellenőrzésük alá vonni a tér bejáratait, hogy a rendőrség emberei ne tudják akadályozni a bejutást. „Ezt az erőszakot már nem lehet a szőnyeg alá söpörni” – idézte a férfit a Reuters.

A Tahrír téren pénteken kezdődtek tüntetések az Egyiptomot Mubarak bukása óta irányító katonai tanács alkotmányterve ellen, amely kivonná a hadsereget a jövőbeli kormányok irányítása alól. Az eleinte az iszlamisták vezette demonstrációk irányítását azonban azóta átvették a Mubarak elleni tüntetések magját képező fiatal demokráciapárti aktivisták.


További képekért kattintson a fotóra
Fotó: Reuters

Egy szervezet közölte: addig tüntetnek a téren, és más városokban, amíg nem teljesülnek követeléseik, köztük az, hogy még április előtt tartsák meg az elnökválasztást. Jelenleg a katonai tanács látja el az elnöki feladatokat, és a jelenlegi tervek szerint csak 2012 végén, vagy 2013 elején választanának államfőt.

A tüntetések egy héttel a november 28-án kezdődő parlamenti választások előtt történtek. Az ország vezetése már közölte, hogy az erőszakos tüntetések ellenére is az eredeti tervek szerint meg fogják azt tartani.

A Külügyminisztérium nem ajánlja a magyar állampolgároknak, hogy Egyiptomba utazzanak. Egy magyar turista pár Kairó központjában rekedt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik