Nagyvilág

Milliókat fenyeget az éhezés Afganisztánban

Csaknem hárommillió embert fenyeget éhezés, alultápláltság és különféle betegségek Afganisztánban a közelgő téli hónapokban.

A csapadékhiány miatt az elvetett gabona 80 százaléka nem kelt ki az ország északi, északkeleti és nyugati részén, ezért a falvakban kevés az élelem – figyelmeztetett kilenc segélyszervezet, köztük az Oxfam és a Save the Children.

Az élelmiszer csaknem kétszer annyiba kerül, mint tavaly, ezért sok család a szükségesnél kevesebb ennivalót vesz, vagy kénytelen kölcsönkérni, vagy átvándorolnak a szomszédos Iránba vagy Pakisztánba. A falvakban élők azt mondják, nem tudják, hogyan fogják átvészelni a telet. Fennáll a veszély, hogy a rászorulók nem jutnak hozzá az életmentő segélyhez, mert heteken belül leeshet a hó, eltorlaszolva az utakat.

Az ENSZ októberi rendkívüli felhívásában 142 millió dollár segélyt kért külföldi adományozóktól, de ennek csak a töredéke, alig tízmillió dollár folyt be. A segélyszervezetek szerint gyerekek halhatnak éhen, ha néhány héten belül nem töltik fel az élelmiszerraktárakat a leginkább érintett afganisztáni körzetekben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik