Nagyvilág

Több mint ötszáz hajót vitt magával a japán cunami

Eddig mindössze 85 elsodort hajót sikerült megtalálni a márciusi szökőár után a Csendes-óceánon.

Több mint 500 hajót – tartályhajókat, jachtokat – sodort el Japánban a márciusi földrengést követő szökőár a kikötőkből és a part menti vizekről – közölték a japán hatóságok. A japán tengerészeti biztonsági hivatal legfrissebb, szerdai adatai szerint eddig csupán 85 hajót sikerült megtalálni és visszaszállítani helyére.

A legtöbb hajó feltehetően elsüllyedt, a többi pedig a Csendes-óceánon hánykódik, kelet felé haladva az áramlatokkal, és a cunami miatt a tengerbe került több mint húszmillió tonnányi szeméttel. A Hawaii egyetem szakértőinek becslése szerint az óceánon lebegő szemétmező több mint háromezer kilométer hosszú, és 1600 kilométer széles. A becslések szerint 2012 tavaszára fogja elérni a szigetet, és 2013-ra Észak-Amerikai nyugati partjait.

A szökőártörmelékek már felbukkantak a Japán és Hawaii között található Midway-korallzátonyon, ahol október közepén egy halászhajó tűnt fel, valamint azzal együtt építőanyag, hűtőszekrény, tévé, halászháló és egyéb tárgyak sodródtak a zátonyra.

A CTV kanadai televízió közben arról számolt be egy amerikai szakértőre hivatkozva, hogy már bármelyik nap feltűnhetnek Kanada partjainál a szökőárral elsodort japán hajók. A tengeren lebegő tárgyak mozgására specializálódott Curt Ebbesmeyer elmondása szerint a nagyobb tárgyak, a beléjük kapaszkodó szeleknek köszönhetően jóval gyorsabban, 35 kilométer per napos sebességgel haladnak, míg a kizárólag az áramlatokkal utazó kisebb szemetek csak 11 kilométert tesznek meg egy nap alatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik