Nagyvilág

Csak szakértőkből áll az olasz kormány

Letette az esküt a Mario Monti vezette új olasz kormány, melyben a kormányfő megtartotta magának a pénzügyeket felügyelő gazdasági miniszteri tárcát is.

“Politikusok nélkül könnyebb lesz a munkánk” – kommentálta kormánya névsorát Mario Monti. A kormányfő ennél is jelentősebbnek nevezte a gazdaságfejlesztési és az infrakstrukturális, valamint közlekedési tárca csúcsminisztériumban való egyesítését Corrado Passera, az Intesa Sanpaolo bankcsoport távozó vezetőjének irányításával.

Az új kormányt 12 miniszter és 5 tárca nélküli miniszter alkotja. Az igazságügyi, belügyi és munkaügyi tárca élére nő került. Az új olasz kormány kivétel nélkül eddig pártpolitikai szerepet sohasem vállalt szakértőből áll, többségük közgazdász és jogász.

A belügyminiszter Anna Maria Cancellieri prefektus, az igazságügyi miniszter Paola Severino jogászprofesszor, Francesco Profumo oktatási miniszter pedig eddig az olasz nemzeti kutatóintézet elnöke volt. A nemzetközi kooperációért felelős tárca nélküli miniszter Andrea Riccardi történész, a Szent Egyed közösség elnöke lett.


Fotó: Reuters / Tony Gentile

A mandátuma időtartamára vonatkozó újságírói kérdésre Monti azt válaszolta, hogy kormánya tartósságát “cselekvési képessége és a lakosság meggyőzése” határozza meg.  Hozzátette, hogy kormánya “futótempóban” kíván dolgozni. Monti nem válaszolt a vagyonadó bevezetésére vonatkozó kérdésre, hangsúlyozva, hogy a kormány programját csütörtökön a szenátusban, pénteken a képviselőházban mutatja be.

Politikai elemzők “a legrosszabb kezdetnek” nevezték a csupa szakértőből álló miniszteri csapatot, mely így gyenge lesz a parlamenttel szemben. A kormány felállítása volt a könnyebbik feladat, most jön a neheze – írta a sajtó felmérésekre utalva, melyek szerint az olaszok fele bízik Montiban, de  93 százalék úgy gondolja, a közgazdász vezette kormány jelentős áldozathozatalra kényszeríti majd őket.

A legnagyobb ellenzéki erő, a Demokrata Párt (PD) megelégedéssel fogadta a miniszteri listát. Roberto Calderoli, az ellenzékbe vonuló Északi Liga politikusa kijelentette, a rossz kezdetnek csak még rosszabb folytatása lehet.  
Az olasz sajtó szerint a szombat este lemondott Berlusconi már a múlt: a volt kormányfő palotája elől eltűntek a tiltakozók, az éltetők és a kamerák is.

Az újságok Monti elegáns öltözködését, diplomatikus, visszafogott stílusát, finom humorát dicsérték. Nevéből anagramma is született Mario Monti-Rimontiamo (újraindulunk) szójátékkal. Egyébként Monti is Milan-szurkoló – ez az egyetlen közös vonás az új és a távozó miniszterelnök, Berlusconi között, jegyezték meg a lapok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik