Nagyvilág

“Így néz ki egy rendőrállam!”

Könnygázt, buldózert is bevetett a rohamrendőrség a New York-i Occupy mozgalom ellen.

A New York-i városvezetés úgy döntött keddre virradóra kiüríti az Occupy mozgalom egyik tüntetési gócpontját, a Zucotti parkot (korábbi nevén Liberty Plaza Park). Bloomberg polgármester irodája rövid közleményt adott ki a kiürítés előtt tíz perccel. Abban tudatta: “a parkot elfoglaló tüntetőknek ideiglenesen el kell hagyniuk a területet és eltávolítaniuk a sátrakat. A demonstrálók visszatérhetnek, amint kitisztítottuk a környéket”.

A tüntetőket kiterelik, a sátortábort felszámolják a  New York-i rendőrök

Nem sokkal később, helyi idő szerint éjjel 1 óra 20 perckor készenléti felszerelésben érkeztek a rendőrök néhány buldózerrel. Az Egyesült Államokban szeptember 17-e óta tartó tüntetések, melyek New Yorkban kezdődtek, már több alkalommal torkolltak összecsapásokba a rendőrök és a tüntetők között. New York és Oakland rendőrsége határozottan fellépett a tüntetőkkel szemben, bevetettek könnygázgránátokat és gumilövedéket is. A tüntetők szerint többször brutálisan teperték földre azokat, akiket később őrizetbe vettek.

A New York-i csoport honlapja szerint a tüntetők a buldózerek és a rendőrök megérkezését “Így néz ki egy rendőrállam!” skandálással üdvözölték. Nem sokkal később a rendőrség lezárta a filmekből is jól ismert Brooklyn hidat és a metrólejárókat. A hidat korábban már a demonstrálók is lezárták egyszer, október 2-án. Akkor a rendőrség közbelépett és megtisztította a területet, hogy a kialakult hatalmas forgalmi dugót megszüntesse.


A képre kattintva galéria nyílik a kitelepítésről!
Fotó: Reuters / Lucas Jackson

Nem megerősített hírek szerint a környező épületek tetején megjelentek mesterlövészek is. A sajtót egyelőre nem engedik a helyszínre, de mivel a tüntetők túlnyomó része rendelkezik videók továbbítására is alkalmas kommunikációs eszközökkel, ezért folyamatos a tájékoztatás. A sajtó helikoptereit kitiltották a légtérből, és a New York Times egyik riporterét állítólag letartóztatták. Háromnegyed háromkor a rendőrök felszámolták az Occupy faluban létrehozott mobil könyvtárat és a több mint 5000 könyvet tárolókonténerekbe dobálták.

A demonstrálók egy része – akik már hetek óta a parkban élnek – a falu konyhájában húzta meg magát, amit a rendőrök könnygázzal támadtak.

Az ország többi részében is zajlik a mozgalom által “megszállt” területek megtisztítása. Hétfőn a kaliforniai Oaklandben kezdték el felszámolni a helyi tüntetők sátortáborát. Itt már korábban is heves összetűzések zajlottak a demonstrálók és a rendőrök között, egyes beszámolók szerint Oakland bizonyos részei “háborús zónához” hasonlítottak. Az Oregon állambeli Portlandben pedig több mint 1000 fős tüntető tömeggel konfrontálódott a helyi rendőrség.

Egy rendőr az egyik sebesült tüntető segítségére induló emberek közé hajít könnygázgránátot (Oakland, október 26.)

Az Occupy mozgalom a májusban indult spanyol “felháborodottak tiltakozása” nyomán jött létre. Először Kuala Lumpurban használták az Occupy szót a mozgalomra, szeptembertől pedig az Egyesült Államokban megszállták a Wall Street környékét a tüntetők. A következő hetekben az egész világon megjelentek a helyi Occupy sejtek a nagyvárosokban. Múlt hét pénteken Budapesten is, ahol a mozgalom követői a Bank Center és a Magyar Nemzeti Bank közti füves területet foglalták el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik