Nagyvilág

Rakétavédelmi lézer izraeli utasszállítókon

A Líbiából eltűnt föld-levegő rakéták miatt felgyorsították az izraeli polgári repülőgépek felvértezését a fenyegetés ellen.

Az izraeli hírszerzés információi szerint a líbiai felkelés közben több vállról indítható föld-levegő rakétát is kicsempésztek az országból, és azok palesztin fegyveresek, valamint a Sínai-félszigeten lévő, az al-Kaidához kötődő csoportokhoz kerültek – közölte egy izraeli biztonsági tisztségviselő. Emiatt az izraeli kormány úgy döntött, hogy felgyorsítja az izraeli légitársaságok gépeinek ellátását egy helyi gyártású rakétavédelmi rendszerrel.

A tisztségviselő elmondása szerint a C-Music nevű rendszerrel látják el a polgári utasszállítókat. A kád nagyságú berendezés lézersugárral vakítja el a hőkereső rakétákat. A rendszer beszerelésének több mint egymillió dolláros költségét az izraeli kormány állja, és várhatóan 2013-ra végeznek a gépek felvértezésével. Az állam a nehéz berendezés miatt megnövekedett üzemanyagköltséget is fedezi, amely évente „néhány millió dollár lesz”.

Izrael 2002-ben még egy másik rakétavédelmi rendszert kezdett el felszerelni az El Al izraeli légitársaság gépeire, miután az al-Kaida Kenyában megpróbált lelőni egy izraeli turistákkal teli gépet. A rakéták ellen magas hőfokon izzó hőcsapdákat (flare) kilövő védelmi rendszert azonban külföldi aggodalmak miatt leváltották a lézeres megoldásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik