Nagyvilág

Az iráni elleni csapás következményeitől óvott Washington

Nem várt, veszélyes következményei lehetnek egy Irán elleni katonai csapásnak az amerikai védelmi miniszter szerint.

Nem tudná leállítani, csak elhalasztani Teherán atomprogramját egy Irán elleni katonai csapás, amelynek nem várt következményei lennének – figyelmeztetett Leon Panetta amerikai védelmi miniszter, egyetértve elődje, Robert Gates véleményével. Gates arra is figyelmeztetett, hogy egy támadás egyesítheti az irániakat, és csak erősítené vágyukat egy atomfegyver kifejlesztésére.

„Még fontosabb”, hogy az Irán elleni katonai akciónak súlyos hatása lehet a régióra, és az ott állomásozó amerikai erőkre – jelentette ki Panetta újságírók előtt a Pentagonban. A védelmi miniszter szerint nagyon óvatosan kell bánni egy Irán elleni támadással. Panetta szerint a katonai akció csak végső lehetőségként szerepel, és az amerikai kormány a szankciók szigorításával akarja eltéríteni Iránt az atombomba megépítésétől.

Panetta erről pár órával azután beszélt, hogy Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője kijelentette: Irán „teljes erejével visszavág”, ha katonai támadás vagy akár csak fenyegetés éri az Egyesült Államok és Izrael részéről.

Izraeli vezetők az utóbbi napokban többször is megpendítették, hogy Izrael az iráni nukleáris létesítmények elleni katonai csapásra kényszerülhet. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) pedig kedden kiadott legfrissebb jelentésében megállapította: sok jel utal az iráni atomprogram katonai jellegére, vagyis arra, hogy atomfegyvert készül előállítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik