Nagyvilág

Megavihar Alaszkánál

Történelmének egyik legpusztítóbb vihara érte el Alaszka nyugati partjait. Hármas fokozatú hurrikánnak felel meg.

A Bering-tenger felől több mint 140 kilométer per órás szelekkel érkezett vihar helyi idő szerint szerda este érte el Alaszka nyugati partjait, áradásokat okozva. Halottakról és sérültekről egyelőre nem érkeztek jelentések. Az erős szelek háztetőket téptek le és villanyvezetékeket rongáltak meg.

A vihartól leginkább sújtott Nome városánál több partközeli út járhatatlanná vált, miután a vihar keltette árhullámokkal érkezett ököl nagyságú kövek, és fél méter vastag farönkök miatt – közölték helyi tisztségviselők. Az alacsonyan fekvő területeit kiürítették a nagyjából 3600 ember lakta városban. Széleskörű evakuálást nem lehetett elrendelni a partvidéken, mert az időjárási körülmények miatt túl veszélyes a repülés, a kis tengerparti településeket pedig nem kötik össze utak.

A vihar miatt Alaszka nyugati területeinek nagy része veszélybe került. Egy meteorológus elmondása szerint a vihar egy hármas fokozatú hurrikánnak felelne meg a Saffir-Simpson skálán. Az ilyen erejű hurrikán jelentős áradásokat okoz a tengerpart közelében, nagyobb fákat gyökerestül tép ki,autókat tör össze és tetőket tép le.

A Bering-tengeren az év ezen időszakában megszokottnak számítanak az ehhez hasonló erejű viharok, de azok eddig nem végeztek pusztítást a szárazföldön. A mostani azért jutott el Alaszka partjaihoz, mert nem borítja jég a tengert a partok közelében, és nincsen ami felfogná erejét – mondta el a Reutersnek egy szakértő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik