Nagyvilág

Újabb sérültek érkeztek haza Egyiptomból

Megérkezett este az egyiptomi buszbalesetben megsérült magyar turisták második csoportja a Liszt Ferenc repülőtérre. A legsúlyosabb sérültek még nincsenek szállítható állapotban.


Fotó: MTI / Mihádák Zoltán

Egy német felségjelű kórházgéppel érkeztek a sérültek, akik közül egy embert hordágyon hoztak le; a többiek saját lábukon hagyták el a repülőgépet. A sérültekért 5 mentőautóval vitték kórházba.

Kora délután nyolc könnyebb sérülttel érkezett a hurghadai szerencsétlenség áldozatait szállító első gép a volt Ferihegy 1-es terminálra – számolt be lapunk helyszínen tartózkodó tudósítója. A sérülteket a reptéren várakozó mentőkkel vitték tovább a Baleseti Intézetbe.

Úton van hazafelé a sérültek újabb csoportja. Hardy Mihály, a Budapest Airport vállalati és közkapcsolati igazgatója a Hír24-nek elmondta: az Air Ambulance repülőjével kilenc sérült és két orvos érkezik az esti órákban.

Az este érkezők között egy súlyos végtagsérült van, többeket pedig ambuláns kezelés keretében fognak ellátni – hangzott el Szijjártó Péter ma délutáni sajtótájékoztatóján. Így nyolc sérült marad még Hurghadában. Közülük négyen vannak szállítható állapotban, őket remélhetőleg holnap hazahozzák, a többiek viszont még nem utaztathatók.

Az MTI úgy tudja, hogy a Hurghadán ápolt súlyos sérülteket is holnap Magyarországra szállítják. Egy sérültet még egészen biztosan meg kell műteni, ám állapota lehetővé teszi, hogy szállítsák és ő kérte, hogy Magyarországra vigyék.

Négy magyar sérültet Kairóban kezelnek, ők azok, akik a legsúlyosabb állapotban vannak, s az egyiptomi egészségügyi miniszter személyes közbenjárására szállították őket az ország fővárosába. Az Országos Mentőszolgálat két Hurghadában tartózkodó orvosa – egy gyermektraumatológus és egy műveleti igazgató – rövidesen Kairóba indul, hogy a sérültek orvosaival konzultáljon.


Fotó: MTI / Kovács Tamás

Szijjártó Péter tájékoztatása szerint egy ötfős magyar delegáció is tartózkodik az országban, köztük rendőrségi szakemberek és katasztrófavédelmi pszichológusok. Közülük ketten kifejezetten a halottak azonosításában segédkeznek. Mihelyt az azonosítással végeztek, két repülőt indítanak Kecskemétről az áldozatokért. Erre a honvédelmi miniszter személyesen utasította a vezérkari főnököt.

A legfrissebb történésekről a miniszterelnök szóvivője holnap újabb sajtótájékoztatót tart.

Korábban a hurghadai Nile kórházban két sérülttel is sikerült beszélnie a közmédia hírstábjának, de hivatalosan, a nevüket vállalva nem kívántak nyilatkozni. Mindketten azt mondták: nem emlékeznek arra, hogyan történt a baleset, csak arra, hogy a kórházban ébredtek. Egyikük elmondta: a balesetben két hozzátartozóját vesztette el és másik két hozzátartozója súlyos állapotban Kairóban van.

A helyszínen a hatóságok mellett a hurghadai magyarok is megpróbálnak segíteni a sérülteknek, illetve a még a településen tartózkodó hozzátartozóknak. Korábbi adatok szerint mintegy 60 magyar él Hurghadában, ők elsősorban turizmusból élnek. Az MTI információja szerint többen már közvetlenül a baleset után a helyszínen voltak, segítettek a tragédiában érintetteknek a hatóságokkal kommunikálni, és vizet vittek nekik.

Olvasói sztorik