Nagyvilág

Kormányfőjük szólította föl lemondásra a minisztereket

Jeórjiosz Papandreu görög kormányfő lemondásra szólította fel kabinetje tagjait. Ha erre hajlandóak, akkor az államfőnek ő is benyújtaná lemondását.

Papandreu bejelentéséne az a célja, hogy megkönnyítse az átmeneti kormány megalakulását – vélik elemzők. Ha a miniszterek hajlandóak lemondani, akkor Papandreu az államfőnek benyújtaná saját lemondását – jelentette a NET televízió. Közlése szerint ezt követné a pártok találkozója, amelyen az új kormány összetételéről állapodnának meg. A tv értesüléseit hivatalos források nem erősítették meg.

Papandreu utódjaként továbbra is Lukasz Papademoszt tartják a legesélyesebbnek. Az Európai Központi Bank egykori alelnöke – megint csak a NET információi szerint – egy sor feltételhez kötné, hogy elvállalja az átmeneti kormány vezetésének népszerűtlen feladatát. Így elutasítja, hogy szakértői kormány alakuljon, ezen kívül ragaszkodik ahhoz is, hogy mandátuma hosszabb legyen. A TA Nea napilap úgy tudja, hogy ő állna a pénzügyminisztérium élén is.

A görög kormányválság előzménye, hogy Papandreu egy héttel ezelőtt bejelentette, miszerint referendumot ír ki az euróövezet válságtanácskozásán elhatározott döntésekről. Ezzel alaposan megrengette a nemzetközi pénzvilágot és az európai vezetők éles tiltakozását váltotta ki. Válaszul Papandreu visszakozott majd a nemzeti egységkormány érdekében kilátásba helyezte lemondását.

Az európai vezetők hétfőn azt követelték a majdani új kormányfőtől és a két nagy párttól, hogy írásban erősítsék meg elkötelezettségüket, miszerint követik a korábbi megállapodásokban szereplő utat, vagyis megteszik a szükséges takarékossági- és reformlépéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik