Nagyvilág

Elindult a gáz az Északi Áramlaton

A német kancellár és az orosz államfő jelenlétében adták át Lubminban az Oroszországot Németországgal összekötő 1224 kilométer hosszú, tenger alatti földgázvezetéket.


Fotó: Reuters

Angela Merkel német kancellár, Dmitrij Medvegyev orosz elnök, Francois Fillon francia és Mark Rutte holland kormányfő együtt forgatta el a jelképes csőszakasz tolózárjának hatalmas fehér kerekét, majd az átlátszó csőben áramlani kezdett a kékre festett gáz.

A 7,4 milliárd euróba került vezeték a Balti-tengeren át közvetlenül köti össze Oroszországot és Németországot. A vezeték a Szentpétervár melletti Viborgból indul, majd a Balti-tengeren át a németországi Lubminnál ér ismét szárazföldet.

Az Északi Áramlat második csővezetéke már épül: közel 700 kilométer már elkészült, jövőre adják át. Az orosz földgáz egy részét tovább vezetik Nyugat-Európa felé. A  tervek szerint a két csővezeték egyenként évi 27,5, összesen 55 milliárd köbméter gázt képes átereszteni, de az orosz fél nem zárta ki további vezetékek építését.


Fotó: Reuters

A világ leghosszabb, víz alatti vezetéket üzemeltető Nord Stream AG (Északi Áramlat Rt) tulajdonosa 51 százalékban az orosz Gazprom, 15,5-15,5 százalékban a német Wintershall AG és az E.ON Ruhrgas AG, valamint a holland Gasunie NV és a francia GDF Suez 9-9 százalékban.

A német kormány a Japánban bekövetkezett márciusi atombaleset nyomán elhatározta, hogy 2022-ig bezárja az ország összes atomerőművét. E döntés nyomán Moszkvában abban reménykednek, hogy a jövőben még több földgázt adhatnak el Németországnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik