Nagyvilág

Egyiptomban veszélyes autóba ülni

Egyiptomban évente több mint nyolcezren vesztik életüket közlekedési balesetekben, és rendkívül gyakoriak a buszbalesetek. India és Kína vezeti a halállistát, de az EU-ban mi is dobogósuk vagyunk.

Egyiptomban nagyjából minden évben történik a mostanihoz hasonló súlyos buszbaleset, melyben turisták vesztik életüket. Orosz, szerb és amerikai csoportok is estek már áldozatául az alacsony egyiptomi közlekedési morálnak és a rossz állapotban lévő, sokszor kifejezetten veszélyes útszakaszoknak.

2008 decemberében egy orosz turistákat szállító busz borult fel, amikor a Sínai-félsziget keleti végében fekvő Dahabból szállította vissza utasait Sharm-el-Sejkbe. Hat orosz turista vesztette életét és legalább 15-en megsérültek, amikor az információk szerint a rossz időjárási körülmények miatt a busz a rossz minőségű úton felborult. Ugyanezen év szeptemberében 3 olasz, októberben 7 belga állampolgár vesztette életét Egyiptomban hasonló körülmények között, egy folyóba hajtó buszban pedig 55 egyiptomi lelte halálát Kairótól délre. A közel-keleti vezetéskultúráról sokat elmond, hogy nem sokkal korábban Izraelben, Eilat mellett egy orosz utazási iroda ügynökeit szállító busz karambolozott. Abban a balesetben 24 ember halt meg.

2009 júliusában egy turistabusz kisteherautóval ütközött a Vörös-tenger melletti Safaga városába vezető úton. A karambolban három egyiptomi és nyolc szerb állampolgár vesztette életét. Tavaly 8 amerikai turista halt meg és 21 megsebesült, amikor egy busz belerohant egy álló teherautóba, amikor Abu Simbel ókori templomának romjaihoz szállította utasait. A homokkal megrakott teherautó az út szélén parkolt, amikor a busz belehajtott.

Egyiptomban évente 8000 ember hal meg közlekedési balesetekben. Ez a Közel-Keleten még nem is számít különösebben kirívónak, elsősorban a turista áldozatok nagy számának köszönhető, hogy nagyobb publicitást kapnak ezek az esetek. Egy felmérés szerint 2005-ben 1,2 millió áldozatot szedtek az utak. A nagy számok törvénye szerint 105 ezer áldozattal India vezette a listát és Kína volt a második 96 ezer halottal. Egy uniós felmérés szerint az EU-ban szintén 2005-ben a lakosság számára vetítve Görögországban estek a legtöbben áldozatul autóbaleseteknek, a második Lengyelország, Magyarország pedig az “előkelően” szomorú harmadik helyen állt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik