Nagyvilág

Atomfegyvert fejleszt Irán

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint Irán olyan kutatásokat és kísérleteket végzett titokban, amelyek egyetlen célja az atomfegyver készítése lehet.

“Az ügynökséget súlyosan nyugtalanítja az iráni atomprogram lehetséges katonai dimenziója” – tartalmazza a jelentés, amelyet a NAÜ állított össze, és kedden adott át a szervezet tagjainak. A következtetést “szavahihető” információkra alapozta.

“Ezek az információk azt jelzik, hogy Irán nukleáris robbanó szerkezet kifejlesztése céljából végzett tevékenységet” – írta. “E tevékenység 2003-ig strukturált program keretében zajlottak, és bizonyos részük ma is folyhat” – tette hozzá.

Az iráni elnök előzőleg bírálta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) japán főigazgatóját, és “amerikai bábnak” nevezve Amano Jukiját. Az állami televízióban sugárzott nyilatkozatában Mahmúd Ahmadinezsád azt állította, hogy a NAÜ főnöke “nem rendelkezik saját hatalommal”, és megsérti a szervezetére vonatkozó belső előírásokat. “Ő csak szétosztja azokat a papírokat, amelyeket amerikai illetékesek a kezébe nyomnak” – hangoztatta az államfő

Ahmadinezsád szerint hazájának nincs szüksége atombombára ahhoz, hogy szembeszálljon az Egyesült Államokkal és annak szövetségeseivel. “Washington, amely ötezer atombombával rendelkezik, arcátlanul azzal vádol bennünket, hogy atomfegyvert gyártunk, de (az amerikaiaknak) tudniuk kell, hogy ha le akarnánk vágni a kezüket, amellyel a világot fenyegetik, ahhoz nem lenne szükségünk atomfegyverre” – jelentette ki az iráni elnök.

Az izraeli külügyminiszter közben arról beszélt, hogy “bénító” nemzetközi szankciókkal kell sújtani Iránt. Avigdor Liberman szerint a büntetőintézkedéseknek az iráni központi bankot és az olajexportot kell sújtania. “Ha az Egyesült Államok nem tesz lépéseket ilyen szigorú szankciók bevezetése érdekében, akkor az azt fogja jelenteni, hogy a Nyugat és az amerikaiak megbékélnek Irán atomhatalmi státusával” – mondta Liberman.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik